Από την έναρξη της πανδημίας COVID­-19, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πρωτοστάτησε στην ενημέρωση του κοινού και στη διαμόρφωση κειμένων συμφωνίας για την ασφαλή εκτέλεση καρδιολογικών ιατρικών πράξεων και εξετάσεων σε νοσοκομειακές κλίνες και ιατρεία, ώστε να μην αμελεί ο ασθενής τα σημεία και συμπτώματα της καρδιαγγειακής νόσου από φόβο μόλυνσης με τον ιό.

“Σήμερα, με την έναρξη του Νέου Έτους, που σηματοδοτεί μια νέα πολύ ελπιδοφόρα αρχή στον αγώνα μας ενάντια στον ιό” όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΕ βρισκόμαστε εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, και αυτή τώρα μας παρέχεται με τον εμβολιασμό μας έναντι της πανδημίας.

Οι καρδιαγγειακοί ασθενείς, ιδιαίτερα εκείνοι με καρδιακή ανεπάρκεια και πνευμονική υπέρταση, ανήκουν στις ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες και ως εκ τούτου είναι ψηλά στον κατάλογο προτεραιότητας εμβολιασμού. Συνήθως πρόκειται για ηλικιωμένους με άλλα συνοδά νοσήματα (διαβήτης, νεφροπάθεια, πνευμονοπάθεια), ενώ συχνά πρόκειται για  εύθραυστα άτομα. 

Ο καρδιαγγειακός ασθενής έχει περισσότερες πιθανότητες από  ένα μη καρδιαγγειακό να μολυνθεί λόγω συχνών νοσηλειών (τα νοσοκομεία  μπορεί να αποτελέσουν εστία μόλυνσης) και  αν μολυνθεί έχει χειρότερη πρόγνωση (νοσηλεία ΜΕΘ, διασωλήνωση, θάνατος). Οι καρδιαγγειακοί ασθενείς έχουν αποκτήσει μακροχρόνια εμπειρία με το εμβόλιο της γρίπης  που το κάνουν κάθε χρόνο και οφείλουν να δείξουν την ίδια συμμόρφωση και με τον καινούργιο ιό.

Δεν ξεχνάμε ότι αυτός ο ιός προκαλεί δεκαπλάσιους θανάτους από τη γρίπη, μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και έχει αναστατώσει ανθρώπους και συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο.

Δύο μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, κάθε ένας που θα εμβολιάζεται δεν θα νοσήσει και δεν θα διστάζει να προσέρχεται στο νοσοκομείο για θέματα υγείας με το φόβο μήπως μολυνθεί (όπως συμβαίνει μέχρι τώρα).

Ας δώσουμε όλοι οι υγειονομικοί με το παράδειγμά μας την πολυπόθητη λύση στην ανάκτηση της κοινωνικότητας και της κανονικότητας της ζωής μας.

Προστασία σε όλους, επομένως, για να μην πενθήσουμε άλλους συναδέλφους και συνανθρώπους μας!».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο