Άνθρωποι κάτω των 30 ετών και άνθρωποι με ιστορικό ψυχικής νόσου, εμφανίζουν τα υψηλότερα επίπεδα μοναξιάς και άγχους κατά το lockdown. Ερευνητές του University of Copenhagen και άλλων Πανεπιστημίων, εξέτασαν πώς επηρεάζεται η ψυχική υγεία από την πανδημία σε χώρες της Ευρώπης.

Φόβος της απώλειας εργασίας, ανησυχία για την υγεία ή την υγεία των δικών τους και διαδικτυακές συναντήσεις με την οικογένεια και τους φίλους που δεν έχουν δει για μήνες.

Το lockdown έχει αλλάξει εντελώς τη ζωή για τους περισσότερους ανθρώπους στην υφήλιο. Η σωματική αποστασιοποίηση είναι το νέο φυσιολογικό και εξαιρετικά σημαντικό όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ωστόσο, η επίδραση του lockdown στην ψυχική υγεία είναι ανησυχητική, ιδιαίτερα σε νέους κάτω των 30 και σε ανθρώπους με προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα έρευνα των University of Copenhagen, University College London, Sorbonne University, INSERM και University of Groningen.

Ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν στοιχεία ψυχικής υγείας από 4 χώρες (Δανία, Γαλλία, Ολλανδία και Βρετανία) κατά το πρώτο lockdown την άνοιξη και τις αρχές καλοκαιριού 2020.

Ο Tibor V. Varga, δήλωσε ότι η έρευνα μελέτησε διάφορους παράγοντες ψυχικής υγείας, όπως μοναξιά, άγχος και ανησυχία για την covid-19. Τα υψηλότερη επίπεδα μοναξιάς παρατηρήθηκαν σε νέους και ανθρώπους με προϋπάρχοντα θέματα ψυχικής υγείας.

Το στρες είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μελλοντικές και σοβαρές ψυχικές νόσους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πώς τα lockdown  επηρεάζουν τους ανθρώπους για να έχουμε καλύτερη πιθανότητα να εμποδίσουμε μακροπρόθεσμε συνέπειες.

Οι ερευνητές υποδεικνύου ότι οι υποομάδες που εντοπίστηκαν ως ιδιαίτερα ευάλωτες στο να νιώθουν μοναξιά και άγχος θα πρέπει να ακολουθούνται στενά για να προληφθούν μελλοντικές προκλήσεις.

Η ψυχική υγεία θα πρέπει να είναι παράλληλη ανησυχία με την καταστολή του κορωνοιού.

Η έρευνα περιέλαβε στοιχεία για την ψυχική υγεία 200.000 πολιτών σε 4 ευρωπαϊκές χώρες κατά το πρώτο lockdown. Στις 4 χώρες τα υψηλότερα επίπεδα μοναξιάς και άγχους παρατηρήθηκαν τον Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου  και με αργό ρυθμό υποχώρησαν τους επόμενους μήνες, καθώς σταδιακά οι χώρες τερμάτισαν το lockdown.

Αν και οι 4 χώρες είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, φαίνεται ότι αντιδράσεις όσον αφορά την ψυχική υγεία είναι αρκετά παρόμοιες και πολύ σημαντικό να ληφθούν υπόψη για να αποφευχθούν μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η καθηγήτρια Naja Hulvej Rod, του University of Copenhagen, δήλωσε ότι η ψυχική υγεία είναι σημαντική παράλληλη ανησυχία και πρέπει επίσης να προσέξουμε την πιθανή βλαπτική συνέπεια όσον αφορά τις ψυχικές νόσους.

Πρόσθεσε, ότι άνθρωποι κάτω των 30 και αυτοί με ιστορικό ψυχικής νόσου θα μπορούσαν να ωφεληθούν από παρεμβάσεις δημόσιας υγείας για να προληφθεί ή  αναστραφεί η αρνητική επίπτωση της πανδημίας.

Συμπερασματικά, η έρευνα έδειξε ότι το lockdownέχει αρνητική επίδραση στο άγχος, τη μοναξιά και την ανησυχία για την  COVID-19.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις