Η κατανάλωση περισσότερου τυριού και κρέμας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 17 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Neurology.

«Για δεκαετίες, η συζήτηση σχετικά με τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έναντι των χαμηλών λιπαρών έχει διαμορφώσει τις συμβουλές για την υγεία, μερικές φορές μάλιστα κατηγοριοποιώντας το τυρί ως μια ανθυγιεινή τροφή που πρέπει να περιοριστεί», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Emily Sonestedt, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, αμφισβητώντας ορισμένες μακροχρόνιες υποθέσεις σχετικά με το λίπος και την υγεία του εγκεφάλου», ανέφερε.

Τα τυριά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά περιέχουν περισσότερο από 20% λιπαρά και περιλαμβάνουν ποικιλίες όπως το τσένταρ, το μπρι και το γκούντα, ανέφεραν οι ερευνητές σε σημειώσεις. Οι κρέμες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά περιέχουν συνήθως 30% έως 40% λιπαρά και περιλαμβάνουν σαντιγί και πηγμένη κρέμα γάλακτος.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 27.700 άτομα στη Σουηδία με μέσο όρο ηλικίας τα 58 έτη. Αυτά τα άτομα παρακολουθήθηκαν για μέσον όρο 25 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων περισσότεροι από 3.200 εμφάνισαν άνοια.

Οι συμμετέχοντες παρείχαν ημερολόγια τροφίμων με το τι έτρωγαν για μια εβδομάδα, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά έτρωγαν συγκεκριμένα τρόφιμα τα τελευταία χρόνια και μίλησαν με ερευνητές για το πώς παρασκεύαζαν το φαγητό τους.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε την υγεία του εγκεφάλου ατόμων που έτρωγαν 50 γραμμάρια ή περισσότερο τυρί υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά καθημερινά - περίπου δύο φέτες τσένταρ ή μισό φλιτζάνι τριμμένο τυρί - με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα από 15 γραμμάρια την ημέρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο τυρί με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σχέση με όσους έτρωγαν το λιγότερο.

Τα άτομα που έτρωγαν περισσότερο τυρί με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είχαν συγκεκριμένα 29% χαμηλότερο κίνδυνο αγγειακής άνοιας.

Οι λάτρεις του τυριού με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είχαν επίσης 13% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά μόνο εάν δεν είχαν γενετικούς παράγοντες κινδύνου για Αλτσχάιμερ, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η ομάδα συνέκρινε επίσης άτομα που κατανάλωναν 20 γραμμάρια ή περισσότερο κρέμας γάλακτος υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ημερησίως - περίπου 1,4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος με έντονη γεύση - με εκείνα που δεν κατανάλωναν καθόλου.

Όσοι έτρωγαν άφθονη κρέμα γάλακτος με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ωστόσο, δεν βρέθηκαν συνδέσεις μεταξύ του κινδύνου άνοιας και της κατανάλωσης τυριού ή κρέμας γάλακτος χαμηλών λιπαρών, ή οποιουδήποτε είδους γάλακτος, βουτύρου ή γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι ή ξινόγαλα.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι, όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου, δεν είναι όλα τα γαλακτοκομικά ίδια», δήλωσε η Sonestedt.

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιώσουμε τα αποτελέσματα της μελέτης μας και να διερευνήσουμε περαιτέρω εάν η κατανάλωση ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά προσφέρει πραγματικά κάποιο επίπεδο προστασίας για τον εγκέφαλο».

Ο σχεδιασμός της μελέτης δεν μπόρεσε να αποδείξει μια αιτιατή σχέση μεταξύ του κινδύνου άνοιας και του τυριού ή κρέμας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μόνο μια συσχέτιση, σημείωσαν οι ερευνητές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυτοάνοσες νόσους [μελέτη]
Πώς τα νανουρίσματα βοηθούν μωρά σε ΜΕΘ και γονείς
Οδοντίατροι: Προσοχή σε παραπλανητικές διαφημίσεις: Τα εμφυτεύματα δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ