To Korea Institute of Science and Technology (KIST) ανακοίνωσε ότι ερευνητές με επικεφαλής τον Dr. Kwan Hyi Lee ανέπτυξαν τεχνική για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη από τα ούρα, εντός 20 λεπτών, με ακρίβεια σχεδόν 100%. Η τεχνική αναπτύχθηκε με εισαγωγή έξυπνης μεθόδου ανάλυσης με τεχνητή νοημοσύνη σε ευαίσθητο βιοαισθητήρα βασισμένο σε ηλεκτρικά σήματα.

Ως μη επεμβατική μέθοδος, ένα διαγνωστικό τεστ που χρησιμοποιεί ούρα είναι βολικό για τους ασθενείς και δεν απαιτεί επεμβατική βιοψία.

Ωστόσο, βιοαισθητήρας με βάση τα ούρα έχει χρησιμοποιηθεί για την κατηγοριοποίηση ομάδων κινδύνου παρά για την ακριβή διάγνωση, έως τώρα.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν πολύ ευαίσθητο σύστημα αισθητήρων, ικανό να μετρά ταυτόχρονα ίχνη 4 επιλεγμένων παραγόντων καρκίνου στα ούρα, για τη διάγνωση του καρκίνου στον προστάτη.

Eκπαίδευσαν την τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιώντας τη σχέση μεταξύ των 4 παραγόντων  καρκίνου που αποκτήθηκαν από τον βιοαισθητήρα.

Ο εκπαιδευμένος αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης, στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό όσων είχαν καρκίνο, αναλύοντας πολύπλοκα μοτίβα των σημάτων που εντοπίστηκαν. Η διάγνωση καρκίνου στον προστάτη με χρήση της ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης εντόπισε με επιτυχία  76 δείγματα ούρων με σχεδόν 100% ακρίβεια.

 

 

Πηγές:
ACS Nano.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]