Αισιόδοξος για την έκβαση της επιδημίας στην Ελλάδα, αρκεί να μη ρισκάρουμε με υπερβολικές ενέργειες, εμφανίζεται ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Μιλώντας στο Iatronet, ο κ. Δερμιτζάκης εκτιμά πως ό,τι ψάχναμε τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, να είμαστε, δηλαδή με πιο αυστηρά μέτρα, αλλά όχι κλειστοί, το πετυχαίνουμε σήμερα:

"Όλα τα στοιχεία που χρειαζόμασταν για να αξιολογήσουμε την εικόνα, δείχνουν ότι το χειριζόμαστε καλά", αναφέρει ο καθηγητής, για να σημειώσει:

"Ο ελληνικός λαός επιδεικνύει - σε μεγάλο ποσοστό - ένα υψηλό επίπεδο ωριμότητας, για το πώς πρέπει να λειτουργούμε σε συνθήκες πανδημίας. Πρέπει στο εξής να κάνουμε προσεκτικά βήματα και να κρατάμε ό,τι κερδίζουμε κάθε φορά. Η έκβαση θα είναι θετική, εάν δεν έχουμε απρόοπτα - κυρίως με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού - ενώ όσο προχωρεί ο εμβολιασμός, θα δημιουργείται ένα τείχος ανοσίας".

Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, η Ελλάδα εμφανίζει μία αρκετά καλή εικόνα, καθώς εν μέσω πανδημίας, έχει πτωτική πορεία στα κρούσματα: "Φαίνεται πως είμασταν όλοι πολλοί προσεκτικοί και μέσα στις γιορτές, με το click away και τις συγκεντρώσεις στα σπίτια", τονίζει, για να εξηγήσει:

Χιονοδρομικά

"Αυτό, όμως, πρέπει να μάς κάνει πιο προσεκτικούς, προκειμένου να αξιοποιήσουμε ό,τι έχουμε πετύχει. Λέω 'όχι' στο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, καθώς η συγκεκριμένη δραστηριότητα και το ταξίδι στο βουνό ενέχει κινδύνους, που καλό είναι να αποφύγουμε.

Η λειτουργία της αγοράς, όπως είναι σήμερα, η λειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και η λειτουργία των σχολείων, είναι μέτρα που μπορούν να αποσυμπιέσουν την κοινωνία".

Κέρδος

Ο καθηγητής εκτιμά πως η παρούσα συγκυρία αποτελεί μία ευκαιρία για την Ελλάδα να αποκομίσει κέρδος διεθνώς - όπως είχε συμβεί την άνοιξη - καθώς είναι η μόνη χώρα που ανοίγει σταδιακά, όταν οι περισσότεροι κλείνουν και διατηρεί σε πολύ καλά επίπεδα την πανδημία:

"Να κρατήσουμε την εικόνα σταθερή, με μικρές ίσως αποκλίσεις, έως το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς τον Μάρτιο ο καιρός βελτιώνεται στην Ελλάδα, ενώ θα έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα