Ισοδύναμα με την εξασφάλιση επιπλέον 100 κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του ΕΣΥ, είναι τα αποτελέσματα της κολχικίνης.

Αυτό αναφέρει ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, αναδεικνύοντας τη θεραπευτική αξία του φαρμάκου, που μπορεί πλέον να χορηγείται και σε Έλληνες, μη νοσηλευόμενους ασθενείς με CoViD-19.

Σε σχετική ανάρτησή του, ο κ. Δερμιτζάκης εξηγεί:

"Για να καταλάβουμε τη σημασία των τελευταίων ευρημάτων για την κολχικίνη και αντίστοιχα φάρμακα για τον COVID-19.

Με 22% μείωση στις νοσηλείες, και ας πουμε οτι θα πάρουν κολχικίνη 70% - 100% αυτών που θα νοσηλεύονταν, στην ουσία αυξήσαμε κατά 15% - 20% τη χωρητικότητα του συστήματος Υγειας. Είναι ισοδύναμο με το να αποκτούσε ξαφνικά η Ελλαδα 100 επιπλέον ΜΕΘ COVID και ένα πολύ μεγάλο αριθμό κρεβατιών COVID, με όλο το προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές.

Με 44% μείωση σε θανατους, και ας πούμε ότι θα πάρουν κολχικίνη 70% - 100% αυτών που θα κατέληγαν, μειώσαμε τον αριθμό των θανάτων κατά 30% - 40%. Αυτό σημαίνει ότι, στην ουσία, ακυρώσαμε ολοκληρωτικά ή σε πολύ μεγάλο ποσοστό, το αποτέλεσμα των περισσότερων υποκειμένων νοσημάτων, κυριως στους νέους, που κατά μέσο όρο διπλασιάζουν την πιθανότητα ο COVID-19 να οδηγήσει σε θάνατο.

Για τους ηλικιωμένους, τo αποτέλεσμα είναι επίσης εντυπωσιακό: πχ στην ηλικιακή ομάδα 70 - 79 ετών, στην οποία η θνητότητα (στην Ελβετία) είναι περίπου 4%, αυτό μειώνεται στο 2,2% - 2,5%.

Επομένως, κατά τη γνώμη μου, εάν αποδειχθεί αυτή η αποτελεσματικότητα και στην πράξη, η εξέλιξη είναι τεράστια και game changer στη διαχείριση της πανδημίας".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα