Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο γνωστός επιχειρηματίας, Χρήστος Παπασωτηρίου, ιδιοκτήτης της ομώνυμης αλυσίδας ζαχαροπλαστείων της Θεσσαλονίκης (οικογενειακή φωτογραφία κάτω), υπέστη καρδιακή ανακοπή μπαίνοντας στο αυτοκίνητό του, και σώθηκε χάρη και στην έγκαιρη παρέμβαση των δύο γιων του, Άκη και Θάνου.

Οι τελευταίοι είχαν παρακολουθήσει σεμινάριο για Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και άλλες τεχνικές πρώτων βοηθειών από τους εθελοντές της ανθρωπιστικής οργάνωσης Kids Save Lives και ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν τα πρώτα κρίσιμα λεπτά, μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ με τον απινιδωτή και την εξειδικευμένη παρέμβαση.

Τον έβγαλαν από το αυτοκίνητο, τον ξάπλωσαν ανάσκελα στο οδόστρωμα, του έκαναν θωρακικές συμπιέσεις και εμφυσήσεις με την αναλογία 30 προς 2, όπως είχαν διδαχτεί. Με τη συνδρομή και ενός "θεόσταλτου" γιατρού, περαστικού από το σημείο ήταν οι κρίσιμοι πρώτοι κρίκοι μιας αλυσίδας επιβίωσης που βοήθησε τον επιχειρηματία να επιστρέψει στη ζωή.

Ο κ. Παπασωτηρίου είναι το 22ο θύμα εξωνοσοκομειακης καρδιακής ανακοπής που σώζεται με την συμβολή ανθρώπων που έχουν εκπαιδευτεί από τον οργανισμό. Αν δεν γινόταν ΚΑΡΠΑ, έγκαιρη απινίδωση και διακομιδή στο νοσοκομείο διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο να μην τα καταφέρει, ενώ οι πρώτες κινήσεις των παιδιών του ήταν αυτές που τον βοήθησαν να αποφύγει πιθανές σοβαρές νευρολογικές βλάβες.

Ο ίδιος στάθηκε τυχερός, καθώς ανήκει στο 5% των θυμάτων που επιστρέφουν στη ζωή, γιατί λειτούργησαν όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας. Μετά την περιπέτειά του παρήγγειλε τρεις αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές, εκπαίδευσε το προσωπικό των καταστημάτων του στη χρήση τους, ώστε να σωθούν και οι επόμενοι, ενώ δώρισε τον έναν σε ενορία του Ευόσμου.

Η πανδημία κορωνοϊού έχει θέσει νέους κανόνες στις τεχνικές διάσωσης. Οι εμφυσήσεις οξυγόνου ("φιλί της ζωής") επιτρέπονται μόνο αν το θύμα είναι συγγενής του διασώστη του και μένουν στο ίδιο σπίτι -όπως συνέβη στην περίπτωση του επιχειρηματία-, λόγω του κινδύνου μετάδοσης πιθανής μετάδοσης του ιού. Επίσης, λόγω COVID έχουν σταματήσει όλα τα δια ζώσης σεμινάρια πρώτων βοηθειών σε σχολεία, υπηρεσίες και μεμονωμένους πολίτες.

Η ανθρωπιστική οργάνωση, που έχει εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες και απλούς πολίτες σε όλη τη χώρα, αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει το πλάνο της και διαδίδει πλέον τη γνώση διαδικτυακά. Η πρωτοβουλία με τον ευρηματικό τίτλο «Click Away First Aid» παρέχει στον καθένα τη δυνατότητα να παρακολουθήσει δωρεάν webinars πρώτων βοηθειών, στον χρόνο που εκείνος θα επιλέξει, ενώ δεκάδες εκπαιδευτικά βίντεο παρέχουν πολύτιμες συμβουλές σε 10 θεματικές ενότητες, προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα.

Πότε επιτρέπεται το "φιλί της ζωής"

Ο Αναστάσης Στεφανάκης (φωτογραφία πάνω), διασώστης του ΕΚΑΒ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και ιδρυτής του Kids Save Lives, εξηγεί στο iatronet πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τα δεδομένα.

"Στην αρχή τη πανδημίας, την περασμένη άνοιξη, όλοι φοβόντουσαν να βοηθήσουν έναν άνθρωπο που κινδυνεύει για τον φόβο της μετάδοσης. Από το Μάρτιο εντοπίσαμε το πρόβλημα και ανατρέξαμε στις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και άλλων αξιόπιστων διεθνών οργανισμών. Το μήνυμα ήταν ότι μπορούμε και μέσω κορωνοϊού να σώσουμε ζωές. Η πρώτη κίνηση που κάναμε ήταν να μεταφράσουμε και να διαδώσουμε αυτές τις οδηγίες", αναφέρει. Η οργάνωση εξέδωσε ένα poster με τις βασικές τεχνικές αντιμετώπισης ενός ανθρώπου σε κίνδυνο, προσαρμοσμένες σε COVID-19 και αναλυτικές οδηγίες.

"Η γενική αρχή είναι ότι προσεγγίζουμε το θύμα με μέσα ατομικής προστασίας, αφαιρούμε το φιλί της ζωής από το πλάνο διάσωσης και προσπαθούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιβίωσής του με την εφαρμογή θωρακικών συμπιέσεων και την έγκαιρη χρήση εξωτερικού απινιδωτή", σημειώνει και προσθέτει: "Εδώ υπάρχουν δύο αστεράκια: Το πρώτο είναι πως οι εμφυσήσεις διάσωσης επιτρέπονται και συνιστούνται όταν το θύμα είναι μέλος της οικογένειας και κατοικεί στο ίδιο σπίτι, δηλαδή βρίσκεται στην ίδια κατάσταση COVID με εμάς (και οι δύο φορείς του ιού ή μη). Το δεύτερο αστεράκι αφορά τα παιδιά με καρδιακή ανακοπή, τα οποία χρειάζονται οπωσδήποτε τις εμφυσήσεις. Εκεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης αφήνει στην κρίση του διασώστη να αξιολογήσει την ανάγκη διάσωσης του παιδιού σε σχέση με τον όποιο κίνδυνο μετάδοσης".

Τα webinars και οι Α Βοήθειες με …click away

Το ξέσπασμα της πανδημίας, σήμανε και την διακοπή του προγράμματος εκπαίδευσης Α' Βοηθειών στα σχολεία, που είχε εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας το Νοέμβριο του 2019, καθώς και όλων των προγραμμάτων διά ζώσης σεμιναρίων σε τεχνικές διάσωσης.

Η οργάνωση προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα και συνέχισε τη δράση της διαδικτυακά. Συνολικά, 50 εκπαιδευτικά βίντεο είναι διαθέσιμα στο κανάλι της στο YouTube, με συμβουλές από την αντιμετώπιση διαφορετικών περιστατικών, μέχρι και τεχνικές δημιουργίας προπλάσματος με απλά υλικά που έχει ο καθένας στο σπίτι του.

Παράλληλα, διοργανώνει διαδραστικά on line εκπαιδευτικά σεμινάρια με 10 θεματικές ενότητες με προσαρμογή σε COVID-19, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, για ειδικά target groups, όπως εκπαιδευτικοί, ναυαγοσώστες και ακολουθούν στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πυροσβέστες.

Η πρωτοβουλία "Click Away First Aid" δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη ξεχωριστά να παρακολουθήσει σεμινάριο εκπαίδευσης, στον χρόνο που τον εξυπηρετεί. "Το μόνο που έχει να κάνει είναι να μας στείλει ένα email στο [email protected] και να δηλώσει ενδιαφέρον. Τα άλλα ας τα αφήσει σε εμάς. Του στέλνουμε ένα μήνυμα που τον ενημερώνει ποια ημερομηνία και ώρα είναι το επόμενο ελεύθερο σεμινάριο, με δυνατότητα να επιλέξει άλλη μέρα και ώρα αν δεν τον εξυπηρετεί. Παράλληλα, τον παραπέμπουμε στα βίντεο με το εκπαιδευτικό υλικό", αναφέρει ο κ. Στεφανάκης.

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες θα διδαχτούν πώς να αναγνωρίσουν τα σημάδια ενός καρδιακού επεισοδίου, να προσεγγίσουν ένα θύμα που κατέρρευσε με ασφάλεια και χρήση μέσων ατομικής προστασίας, να αξιολογήσουν θύμα το οποίο έχει καταρρεύσει, να καλέσουν ορθά το 166 ή όταν απαιτείται τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Επείγουσας Κλήσης (112), να ξεκινήσουν έγκαιρα ΚΑΡΠΑ, να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (AED), να τοποθετήσουν σε πλάγια θέση ασφαλείας (θέση ανάνηψης) ένα αναίσθητο θύμα, να αντιμετωπίσουν την πνιγμονή ενός θύματος από ξένο σώμα, να αντιμετωπίσουν ένα θύμα πνιγμού από νερό, μια καρδιακή ανακοπή μικρού παιδιού κάτω των 8 ετών, να προβλέψουν και να αποφύγουν έναν σοβαρό τραυματισμό, να ελέγξουν μία εξωτερική αιμορραγία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΣΑ: Δικαίωμα των γιατρών η σύναψη συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ
Καλπάζουν οι πωλήσεις της GSK
ΗΠΑ: Προς χαλάρωση οι περιορισμοί στη χρήση κάνναβης