Η Sanofi ετοιμάζεται να λανσάρει το Dupilumab, στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) «ήδη από τα τέλη Ιουνίου». Ο FDA πρόκειται να αποφανθεί για τα πλεονεκτήματα του Dupilumab, στη ΧΑΠ στις 27 Ιουνίου. Η έγκριση θα σηματοδοτήσει την έκτη ένδειξη της Dupixent στις ΗΠΑ πίσω από αυτές για την ατοπική δερματίτιδα, το άσθμα, τη χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες, την ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα και τον οζώδη κνησμό.

Το Dupilumab, έχει ήδη ισχυρή φήμη στους πνευμονολόγους για την αντιμετώπιση του άσθματος και της ρινοκολπίτιδα, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Paul Hudson. Ωστόσο, o ίδιος προειδοποίησε ότι θα χρειαζόταν λίγος χρόνος για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η διάγνωση της ΧΑΠ με φλεγμονή τύπου 2 και, ως εκ τούτου, «η αύξηση των πωλήσεων [για το Dupilumab, στη ΧΑΠ] αναμένεται  το 2025».

Τον Νοέμβριο, η Sanofi και το Dupilumab, της Regeneron θριάμβευσαν σε μια μελέτη φάσης 3 στη ΧΑΠ. Τα αποτελέσματα από τη μελέτη NOTUS  έδειξαν  ότι οι ασθενείς που έλαβαν Dupilumab, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο, παρουσίασαν μείωση κατά 34% στις παροξύνσεις της ΧΑΠ που χρειάζονταν πρόσθετη θεραπεία. Το αντίσωμα προκάλεσε επίσης σημαντική βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας εντός 12 εβδομάδων, η οποία παρέμεινε ανέπαφη για 52 εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, η Sanofi αναπτύσσει επίσης ένα άλλο αντίσωμα κατά της ΧΑΠ - itepekimab - και μαζί με το Dupilumab, τα δύο φάρμακα για τη ΧΑΠ θα μπορούσαν να επιτύχουν συνδυασμένες κορυφαίες πωλήσεις περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αυτήν την ένδειξη, επεσήμανε ο Hudson.

Πέρα από την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, το Dupilumab, έχει επωφεληθεί από τις επεκτάσεις ετικετών και σε αγορές πέρα από τις ΗΠΑ, επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Τον Φεβρουάριο, για παράδειγμα, η Ιαπωνία έγινε η πρώτη χώρα που υπέγραψε το αντιφλεγμονώδες blockbuster της Sanofi για τη χρόνια αυθόρμητη κνίδωση (CSU), η οποία προκαλεί κνίδωση, πρήξιμο κάτω από το δέρμα και επίμονη φαγούρα. Υπάρχουν περίπου 110.000 άνθρωποι στην Ιαπωνία που πάσχουν από ανεξέλεγκτη μέτρια έως σοβαρή CSU, σημείωσε τότε η Sanofi.

Και στις ΗΠΑ, το Dupilumab, στα τέλη Ιανουαρίου επέκτεινε την ετικέτα του στην ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα για να συμπεριλάβει παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 11 ετών που ζυγίζουν τουλάχιστον 33 κιλά. Η αρχική έγκριση της εταιρείας σε αυτήν την ένδειξη ήρθε τον Μάιο του 2022 και περιελάμβανε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τον Hudson, υπάρχουν πλέον περισσότεροι από 850.000 ασθενείς που λαμβάνουν το Dupilumab, παγκοσμίως, με ισχυρές συνεισφορές στις πωλήσεις από χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και η Γερμανία.

Πηγές:
https://www.fiercepharma.com/pharma/sanofi-leans-copd-next-major-growth-pillar-its-immunology-star-dupixent-ceo

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονάω στο συκώτι
Πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση καρδιοπαθών με παρακολούθηση εξ αποστάσεως [ελληνική μελέτη]
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]