Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, αλλά και το μοναδικό σημείο έκφρασης του προσώπου μας, που είναι ορατό αυτή την εποχή, που διανύουμε… την εποχή του κορωνοϊού και της μάσκας. Ίσως αρκετοί, εστιάζοντας στην περιοχή των ματιών, να παρατηρούν ότι το βλέμμα τους φαίνεται «θαμπό» και κουρασμένο. Αν ανήκετε σε εκείνους που το δέρμα στην ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια παρουσιάζει χαλάρωση, δυσχρωμίες, ρυτίδες, πρηξίματα, «σακούλες» ή και μαύρους κύκλους, μπορείτε να βελτιώσετε την εικόνα σας, με τη βοήθεια σύγχρονων θεραπειών και να αποκτήσετε ένα φρέσκο και νεανικό βλέμμα.

Ο Πλαστικός Χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, αναλύει τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την περιοχή των ματιών.

Botox

Η χρήση του botox μπορεί να «σβήσει» τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια ή στο «πόδι της χήνας», όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη περιοχή.

«Με την εφαρμογή του μπορούμε να ανανεώσουμε την περιοχή, σηκώνοντας το φρύδι σε φυσικό σχήμα και λειαίνοντας τις λεπτές γραμμές. Το σήκωμα του φρυδιού βοηθά το χαλαρωμένο δέρμα να απλωθεί περισσότερο στο πρόσωπο και να μη φαίνεται», εξηγεί ο κ. Γαϊτάνης.

Η εφαρμογή γίνεται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού και η διαδικασία δεν προκαλεί πόνο. Με μια λεπτή βελόνα το προϊόν εγχύεται στα σημεία και ακινητοποιεί τους μυς, που προκαλούν τις ρυτίδες. Ένας μικρός ερεθισμός υποχωρεί 30 λεπτά μετά την εφαρμογή, ενώ μπορούμε να επιστρέψουμε αμέσως στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες γίνεται εμφανές το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο συνήθως διαρκεί περίπου ένα εξάμηνο.

Για τη συντήρηση του αποτελέσματος συνιστάται επανάληψη της θεραπείας μετά από αυτό το διάστημα.

Βaby botox

Η διαδικασία είναι ίδια με το κλασικό botox, με τη μόνη διαφορά ότι χρησιμοποιείται μικρότερη δόση του φαρμάκου. Είναι κατάλληλο για την πρόληψη των ρυτίδων, αλλά και για όποιον επιθυμεί να μειώσει τις ρυτίδες, διατηρώντας, όμως, την εκφραστικότητα του προσώπου του, δεν υπάρχει, δηλαδή, η εικόνα της «παγωμένη έκφρασης». Έτσι, με μερικές ενέσεις δύο φορές τον χρόνο, μπορούμε να περιορίσουμε την κινητικότητα των δραστήριων μυών του προσώπου, δίνοντάς του μία ξεκούραστη όψη.

Κρυοθεραπεία

Η κρυοθεραπεία είναι μια θεραπεία προσώπου, που έχει στόχο να ανανεώσει την επιδερμίδα, να χαρίσει στο δέρμα στοιχεία που του λείπουν και να το κάνει να φαίνεται λαμπερό, φρέσκο και υγιές.

«Κατά την διάρκεια της θεραπείας το μηχάνημα διοχετεύει κρύο στο δέρμα, με αποτέλεσμα να ενεργοποιεί τους ινοβλάστες, ώστε να παραγάγουν κολλαγόνο και ελαστίνη. Επίσης ισχυροποιεί τους ιστούς στήριξης του δέρματος, προκαλώντας, έτσι, σύσφιξη στο δέρμα και μείωση των ρυτίδων και των γραμμών, που υπάρχουν γύρω από τα μάτια. Αναδομεί και επαναφέρει την ελαστικότητα της επιδερμίδας», επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός.

Η θεραπεία αυτή είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος αναζωογόνησης και αντιγήρανσης της επιδερμίδας. Η διάρκειά της δεν ξεπερνά τη μία με μιάμιση ώρα.

Βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου

Η βλεφαροπλαστική των άνω βλεφάρων είναι μια επέμβαση, που γίνεται είτε μεμονωμένα, είτε σε συνδυασμό με την ρυτιδοπλαστική. Μεμονωμένα η επέμβαση της βλεφαροπλαστικής γίνεται σε άτομα σχετικά νεαρής ηλικίας, περίπου 30 - 40 ετών, τα οποία, είτε λόγω κληρονομικών παραγόντων, είτε εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, εμφανίζουν σακούλες και χαλάρωση στην περιοχή των ματιών, με αποτέλεσμα να φαίνονται μονίμως κουρασμένοι και πρησμένοι. Στην βλεφαροπλαστική του άνω βλεφάρου το δέρμα και το λίγο λίπος, που περισσεύει, αφαιρούνται, ακόμη και με τοπική αναισθησία. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από τέσσερις ημέρες, οπότε και είναι δυνατή η επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες.

Βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου (σακούλες)

Η βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου πραγματοποιείται με μια μικρή τομή κάτω από τις βλεφαρίδες, από όπου αφαιρείται η ποσότητα λίπους και η περίσσια δέρματος. Έπειτα γίνεται επανατοποθέτηση του μυ στην σωστή του θέση. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με γενική ή με τοπική αναισθησία, σύμφωνα με τον πλαστικό χειρουργό Απόστολο Γαϊτάνη.

Η αφαίρεση των ραμμάτων από την περιοχή γίνεται μετά από πέντε ημέρες, ενώ ένα μικρό πρήξιμο ή μελάνιασμα, που θα εμφανιστεί, υποχωρεί σταδιακά μετά από μία εβδομάδα. Τόσος χρόνος περίπου θα χρειαστεί, επίσης, να απουσιάσετε από την εργασία σας.

Ανόρθωση φρυδιών - Browlift

Επειδή σε αρκετές περιπτώσεις η βλεφαροπλαστική δεν είναι αρκετή για να πετύχουμε ανόρθωση στα πεσμένα φρύδια, τότε μπορεί να γίνει εφαρμογή με ενέσεις botox ή λίφτινγκ μετώπου. Στην περίπτωση που εμφανίζονται εκτός από τα χαλαρά βλέφαρα και πεσμένα φρύδια, τότε προτείνεται η επανατοποθέτηση των μυών. Με την διαδικασία της βλεφαροπλαστικής ο πλαστικός χειρουργός ανασηκώνει και τα φρύδια, πετυχαίνοντας το αποτέλεσμα ενός λίφτινγκ. Αφαιρούνται, επίσης, και οι μύες, που «ευθύνονται» για την συνοφρυωμένη όψη των φρυδιών. Η τεχνική αυτή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τον πλαστικό χειρουργό, έτσι ώστε να αποφευχθεί πιθανή βλάβη σε νεύρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει απώλεια της αισθητικότητας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας
Γιατί έχουμε λιγότερη όρεξη σε υψηλές θερμοκρασίες [έρευνα]