Άνθρωποι που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή είναι πιο πιθανό να έχουν οξύνοια σε μεγάλη ηλικία, έδειξε νέα έρευνα.

Η στενή υιοθέτηση της διατροφής συνδεόταν με υψηλότερα σκορ σε τεστ μνήμης και νόησης σε ενηλίκους κοντά στα 80 έτη.

Η έρευνα δεν ανακάλυψε όμως σχέση μεταξύ Μεσογειακής διατροφής και καλύτερης υγείας του εγκεφάλου.Τα ευρήματα, υποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη διατροφή μπορεί ενδεχομένως να έχει οφέλη στη νοητική λειτουργία καθώς κάποιος μεγαλώνει.

Ερευνητές του University of Edinburgh εξέτασαν τις νοητικές ικανότητες 500 ανθρώπων ηλικίας 79 ετών που δεν είχαν άνοια. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ και απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες τον προηγούμενο χρόνο. Περισσότεροι από  350 άνθρωποι από την ομάδα υποβλήθηκαν και σε μαγνητική τομογραφία για να δουν οι ερευνητές την εγκεφαλική δομή.

Oι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικά μοντέλα για να ερευνήσουν τυχόν σχέσεις μεταξύ της διατροφής και της νοητικής ικανότητας και της υγείας σε μεγάλη ηλικία. Τα ευρήματα έδειξαν, ότι γενικά όσοι ακλουθούσαν πιο στενά τη μεσογειακή διατροφή είχαν τα υψηλότερα σκορ στη νοητική λειτουργία.

Τα συστατικά της διατροφής που φάνηκαν να συνδέονται πιο ισχυρά με καλύτερες νοητικές ικανότητες ήταν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και η χαμηλότερη πρόσληψη κρέατος.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα τελευταία ευρήματα προστίθενται στις ενδείξεις ότι ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής συνδέεται με καλύτερες νοητικές ικανότητες σε μεγάλη ηλικία.

Πηγές:
Experimental Gerontology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης