Νέα έρευνα δείχνει ότι το μακροχρόνιο στρες μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, έδειξε ότι άνθρωποι με υψηλοτέρα επίπεδα κορτιζόλης έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ο Tomas Faresjo του Linkoping University στη Σουηδία, είπε ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης διέφεραν μεταξύ ανθρώπων που υπέστησαν καρδιακή προσβολή και όσων δεν υπέστησαν Αυτό υποδεικνύει ότι η κορτιζόλη στα μαλλιά μπορεί ενδεχομένως να είναι νέος δείκτης κινδύνου καρδιακής προσβολής. Επι του παρόντος ο δείκτης χρησιμοποιείται μονό για ερευνητικούς σκοπούς.

Οι ερευνητές βελτίωσαν τη χρήση νέου βιοδείκτη με τον οποίο μετρούν τα επίπεδα της κορτιζόλης στα μαλλιά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα μαλλιών 1-3 εκατοστών.

Μέτρησαν τα επίπεδα κορτιζόλης σε δείγματα μαλλιών 174 ανθρώπων  που νοσηλεύτηκαν για έμφραγμα.

Ως ομάδα ελέγχου χρησιμοποίησαν δείγματα μαλλιών από 3,000 συμμετέχοντες στην έρευνα Swedish SCAPIS  (Swedish CardioPulmonary bioImage Study) οι οποίοι είχαν παρόμοια ηλικία.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι ασθενείς που υπέστησαν καρδιακή προσβολή είχαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης τον μήνα πριν το συμβάν.

Ο Tomas Faresjo δήλωσε έκπληκτος που ο δείκτης για το μακροχρόνιο στρες φαίνεται να είναι ισχυρός- ακόμα και σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους.

 

Πηγές:
Scientific Reports

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας