Τα νυχτερινά φώτα της πόλης θα μπορούσαν να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία, αναφέρει νέα έρευνα στο περιοδικό Cancer.

Η έρευνα συνδέει την πληθώρα τεχνητών φώτων τη νύχτα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο θυρεοειδή. Προστίθεται σε προηγούμενες έρευνες που ανακάλυψαν σχέση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων νυχτερινού φωτός (που μετρήθηκαν από δορυφόρο)και αυξημένου κινδύνου καρκίνου στο μαστό.

Οι ερευνητές σημείωσαν, ότι ορισμένοι καρκίνοι μαστού μπορεί ενδεχομένως να μοιράζονται μηχανισμό που εξαρτάται από ορμόνες, με τον καρκίνο θυρεοειδούς.

Σημείωσαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν σχέση και δεν αποδεικνύουν ότι είναι αιτιατή. Υποθέτουν ότι διαταραχές στις ορμόνες και τον κιρκαδιανό ρυθμό λόγω διαταραχών στο φως θα μπορούσαν να  παίζουν ρόλο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Qian Xiao, του University of Texas Health Science Center στο Χιούστον, θέλησαν να εξετάσουν αν το φως θα μπορούσε να παίζει ρόλο και ανέλυσαν στοιχεία της έρευνας  NIH-AARP Diet and Health Study, σε Αμερικανούς 50 έως 71 ετών το διάστημα  1995-1996.

Οι ερευνητές συνέκριναν στοιχεία από δορυφόρο έναντι αρχείων καρκίνου και εντόπισαν  856  περιστατικά στους 464.000 συμμετέχοντες που παρακολουθήθηκαν για 13 χρόνια. 384 άντρες και 472 γυναίκες.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι άνθρωποι που ζούσαν σε περιοχές στην υψηλότερη 20% κατηγορία νυχτερινού φωτός είχαν 55% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον θυρεοειδή σε σύγκριση με όσους ζούσαν στη χαμηλότερη 20% κατηγορία.

Η σχέση ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες. Σε αυτές η σχέση ήταν ισχυρότερη για τοπικούς καρκίνους χωρίς σημάδια μετάστασης.

Στους άντρες, η σχέση ήταν ισχυρότερη για τα πιο προχωρημένα στάδια της νόσου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φως καταστέλλει τη φυσική μελατονίνη, που ρυθμίζει τη δραστηριότητα των οιστρογόνων. Πολύ λίγη μπορεί ενδεχομένως να βοηθά να καταστέλλεται η ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τους όγκους. Το φως τη νύχτα, επίσης μπορεί να διαταράξει τον κιρκαδιανό ρυθμό, που είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνο, δήλωσαν οι ερευνητές.

 

Πηγές:
Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο