Η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο κατά 14%, λόγω της υψηλής χοληστερίνης στον κρόκο του αυγού, αναφέρει νέα έρευνα.

Αντίθετα, αντί για ολόκληρο αυγό, η καθημερινή κατανάλωση του ασπραδιού μειώνει τον κίνδυνο κατά 6%, βρήκαν οι ερευνητές.

Έρευνα που διήρκεσε 16 χρόνια σε περισσότερο από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες και 129.328 θανάτους, ανακάλυψε 7% αύξηση  του κινδύνου θνησιμότητας σε οποιοδήποτε έτος, για κάθε μισό αυγό που καταναλωνόταν καθημερινά.

Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν ότι πρόκειται για έρευνα παρατήρησης η οποία βρήκε συσχετισμό παρά άμεση σχέση.

Αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσαν άλλοι παράγοντες να παίζουν ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας (διατροφή, γονίδια ή τρόπος ζωής).

Ο Yigu Zhang, του Zhejiang University στην Κίνα, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν την αντικατάσταση του αυγού με το ασπράδι ή άλλες εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης για τη διευκόλυνση της καρδιαγγειακής υγείας και της μακροζωίας. Η αυξημένη θνησιμότητα σε μεγάλο βαθμό επηρεαζόταν από την πρόσληψη χοληστερίνης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine.

 

Πηγές:
PLOS Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μητσοτάκης: Επιστρέφονται δύο ενοίκια σε γιατρούς, νοσηλευτές που υπηρετούν στην επαρχία
Το ΜέΡΑ25 ζητά και προτείνει λύσεις για το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης
Σημαντική επιστημονική διάκριση για το πρόγραμμα ‘’Parent2Parent Support’’ της ΑμΚΕ Καρκινάκι