Μακρά αναμένεται η σημερινή μέρα, με τα επιδημιολογικά στοιχεία να πιέζουν για άμεση λήψη μέτρων σε σχέση με το "απαγορευτικό".

Η προβληματική εικόνα της Αττικής, η αύξηση των ασθενών σε απλές και κλίνες ΜΕΘ και το ενδεχόμενο κορεσμού του συστήματος Υγείας, δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Τα σενάρια είναι όλα ανοικτά και δεν αποκλείεται και "σκληρό" lockdown, τύπου Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε χθες τη διαδικασία: Προέδρευσε το πρωί σε έκτακτη σύσκεψη και από τότε "τρέχουν" τα πάντα:

  • Το απόγευμα χθες, έγινε έκτακτη σύσκεψη της υποεπιτροπής επιδημιολόγων, η οποία συνεδριάζει συνήθως κάθε Τετάρτη.
  • Αξιολογήθηκε άμεσα η επιδημιολογική εικόνα και κατατέθηκε η εκτίμηση στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που συνεδριάζει στις 11 σήμερα το πρωί, αντί της Παρασκευής.
  • Νωρίς σήμερα το απόγευμα, η επιτροπή θα δώσει την πρότασή της στον υπουργό Υγείας, ο οποίος αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις στις 6 το απόγευμα για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
  • Με δεδομένη την επίσπευση των διαδικασιών, η ανακοίνωση των νέων μέτρων θα γίνει το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Οι επιδημιολόγοι εκτίμησαν χθες πως σημαντικές περιοχές εμφανίζουν μεγάλη επιδείνωση. Η εικόνα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, διαμορφώνει το εφιαλτικό ενδεχόμενο ταυτόχρονης "έκρηξης" και μίας υγειονομικής κρίσης χωρίς προηγούμενο.

Κυρίαρχη παράμετρο προς παρέμβαση, αποτελεί η αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού, παρά τα αποκαλούμενα lockdown...

Απειλητικό είναι το ενδεχόμενο να φτάσουμε στην Καθαρά Δευτέρα (15 Μαρτίου), με τον κόσμο στους δρόμους και την επιδημία στα ύψη...

Κινητικότητα

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Google Mobility, η κινητικότητα του πληθυσμού εμφανίζει αύξηση κατά 19,8 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown (7 Νοεμβρίου - 19 Φεβρουαρίου), σε σύγκριση με το πρώτο lockdown (23 Μαρτίου - 3 Μαΐου).

Η παραμονή, δε, στην κατοικία είναι μικρότερη κατά 9,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το πρώτο lockdown.

Το στοιχείο αυτό, καθιστά σχεδόν βέβαιη την απόφαση για (ουσιαστικό) περιορισμό των μετακινήσεων, με κλείσιμο των "παραθύρων" που επιτρέπουν μετάβαση από τη μία περιοχή στην άλλη.

Όπως φάνηκε από τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής επιδημιολόγων, στο στόχαστρο μπαίνει ο κωδικός SMS "6"για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, κάτι το οποίο θα φανεί από τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών παραγόντων.

Αλλαγές

Μιλώντας στον Σκάι, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επιβεβαίωσε πως στο τραπέζι βρίσκεται η αλλαγή στον κωδικό "6" που αφορά στις μετακινήσεις για άθληση.

Αναφορικά με την απαγόρευση των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα, από τις 6 το απόγευμα, που ισχύει σήμερα και για το εάν υπάρχουν σκέψεις η απαγόρευση να ξεκινά από τις 9 το βράδυ, όπως γίνεται τις καθημερινές, υπογράμμισε ότι αυτό είναι κάτι που θα το εξετάσει η Επιτροπή.

Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης σχετικά με την άρση των περιορισμών, όταν θα είναι αυτό εφικτό, σημειώνοντας ότι σε αυτές είναι το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Ιστορικό καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων σε ανθρώπους με υπέρταση [μελέτη]