Μια θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα που θα μπορούσε να μειώσει τη νοσηλεία για ασθενείς υψηλού κινδύνου με Covid έως και 70% θα είναι σύντομα διαθέσιμη στη Γαλλία. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Olivier Véran επιβεβαιώνοντας ότι η θεραπεία θα είναι σύντομα διαθέσιμη ως ένας άλλος τρόπος για την καταπολέμηση του ιού.

Τι είναι η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα;

Είναι μια έγχυση, η οποία έχει εξουδετερωτική επίδραση στην Covid-19, μιμείται φυσικά αντισώματα που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Υπάρχουν αρκετές θεραπείες που υπάγονται στον τίτλο, με ονόματα όπως Regdanvimab, Bamlanivimab και Etesvimab. Είναι επίσης γνωστή με το όνομα CT-P59. Κατασκευάζεται από εργαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου Celltrion της Νότιας Κορέας και του αμερικανικού εργαστηρίου Eli Lilly.

Πώς λειτουργεί;

Τα μονοκλωνικά αντισώματα μιμούνται τα φυσικά αντισώματα του σώματος. Συνδέονται με μια δομή αντιγόνου - σε αυτήν την περίπτωση, τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί την Covid-19 - και επιτίθενται στην ικανότητα του ιού να διεισδύσει στα κύτταρα.

Η Δρ Morgane Bomsel, ερευνήτρια της μονάδας υγείας του CNRS στο Institut Cochin, δήλωσε στην εφημερίδα La Dépêche : «Λειτουργεί ως εμπόδιο κατά της εξάπλωσης του ιού στο σώμα, το οποίο είναι συναρπαστικό γιατί σύμφωνα με τις αρχικές εργαστηριακές δημοσιεύσεις, φαίνεται να λειτουργεί εξίσου καλά με τη βρετανική παραλλαγή."

Ο καθηγητής Yves Coppieters, επιδημιολόγος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι : «Η ιδέα είναι να βρούμε τα αντισώματα με τις περισσότερες επιδόσεις και να τα παράγουμε σε εργαστήριο - έτσι είναι τα τεχνητά αντισώματα - και, μέσω της ένεσης, να διεγείρουν την παθητική ανοσία."

Ο Δρ Bomsel είπε ότι η θεραπεία δεν ήταν προληπτική και θα λειτουργούσε μόνο για «περιορισμό σοβαρών μορφών της ασθένειας και ως εκ τούτου του αριθμού των εισαγωγών σε ΜΕΘ».

Ως εκ τούτου, η θεραπεία αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των νοσηλειών και των εισαγωγών σε ΜΕΘ,  ασθενών με Covid-19.

Ωστόσο, είναι ακριβή. Κοστίζει 1.000-  2.000 ευρώ ανά δόση, οπότε πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε ασθενείς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής μορφής της νόσου.

Η θεραπεία είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη θεραπεία ορισμένων καρκίνων και φλεγμονωδών ασθενειών .

Πότε θα φτάσει στη Γαλλία;

Στην ιστοσελίδα του, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι: «Οι πρώτες θεραπείες που βασίζονται σε μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν εξουδετερωτική επίδραση στην πρωτεΐνη SARS-CoV-2 θα είναι διαθέσιμες πολύ σύντομα στη Γαλλία.

«Αυτή η θεραπεία θα προστεθεί στα θεραπευτικά οπλα που υπάρχουν ήδη για τη θεραπεία ασθενών που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρές μορφές Covid-19.

«Τα μονοκλωνικά αντισώματα, με τη διακοπή της διείσδυσης του ιού στα κύτταρα και τη διακοπή της αναπαραγωγής, μπορούν να εξουδετερώσουν τον ιό στα πρώτα στάδια της μόλυνσης.»

Το υπουργείο Υγείας πρόσθεσε ότι ο εθνικός ιστότοπος υγείας sante.fr θα εμφανίσει μια λίστα με ιδρύματα που θα αποθηκεύουν το φάρμακο από την 1η Μαρτίου 2021.

Η κυβέρνηση στοχεύει στην απόκτηση θεραπείας αξίας άνω των 170 εκατομμυρίων ευρώ από τον αμερικανικό όμιλο Eli Lilly. Η Γαλλία αναμένεται να είναι η δεύτερη χώρα στην ΕΕ, μετά τη Γερμανία, που θα εισαγάγει τη θεραπεία.

Ο κ. Véran είπε: «Περίπου 83 νοσοκομειακά κέντρα έχουν ήδη λάβει αρκετές χιλιάδες δόσεις αυτής της θεραπείας, οι οποίες μπορούν να αρχίσουν να χορηγούνται προσεκτικά σε νοσοκομειακό περιβάλλον για ασθενείς ηλικίας 80 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν ανοσολογικά προβλήματα.

"Αρκετές χιλιάδες επιπλέον δόσεις" δεύτερης γενιάς "θα παραληφθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου."

Πηγές:
connexionfrance.com/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου