Τα 304 κρούσματα της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη –αριθμός ρεκόρ για το 2021- επιβεβαίωσαν με ηχηρό τρόπο μια πορεία συνεχώς αυξανόμενης επιδημιολογικής επιβάρυνσης της πόλης. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι σχεδόν τριπλάσιος από αυτόν στην αρχή Φεβρουαρίου, ένα μήνα πριν, παρά το ότι ο νομός διανύει την τρίτη εβδομάδα  στο "κόκκινο". Το γεγονός ότι τα νοσοκομεία εδώ αντέχουν ακόμη, σε αντίθεση με την Αττική, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Οι μνήμες του εφιαλτικού Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου είναι νωπές και το ενδεχόμενο μιας ταυτόχρονης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο σύστημα υγείας των μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας φαντάζει εφιαλτικό.

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της Τρίτης, εξέτασε όλα τα νέα στοιχεία και έπειτα από διεξοδική συζήτηση συνέταξε μια επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, με την οποία ζητά το κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων, ειδικά μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας με ενιαία ισχύ σε όλη την πόλη, και αποτελεσματική επιτήρηση για τον έλεγχο των επικίνδυνων μεταλλάξεων.

"Πρέπει να βγούμε μπροστά από την πανδημία και όχι να την κυνηγάμε", επισημαίνει μιλώντας στο iatronet ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας (φωτογραφία κάτω), ο οποίος υποστηρίζει πως η επιδημιολογική επιβάρυνση της πόλης είναι παρόμοια με της Αθήνας και αποδίδει την ελεγχόμενη προς το παρόν πίεση στα νοσοκομεία στην καθυστερημένη έξαρση της διασποράς στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την πρωτεύουσα.

"Από τη στιγμή που βγαίνουν οι μετρήσεις στα λύματα ακολουθείται μια πορεία που αποτυπώνεται πρώτα στην αύξηση των κρουσμάτων και στη συνέχεια στην αύξηση των νοσηλειών και τελικά των διασωληνώσεων. Από τη στιγμή που επιβεβαιώνεται ένα κρούσμα μέχρι αυτό να στραβώσει και να βρεθεί σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου περνάει ένα διάστημα. Αυτή η πορεία δεν αλλάζει, το έχουμε δει με δραματικό τρόπο το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο", τονίζει ο κ. Νίτσας και προσθέτει: "Τα 300+ που είδαμε χθες στη Θεσσαλονίκη, με την αναλογία πληθυσμού επί 4 δείχνουν ότι είμαστε σε παρόμοια επιδημιολογική εικόνα με την Αθήνα. Απλά είμαστε λίγο πίσω χρονικά. Η κατάσταση δείχνει μια σταθερή πορεία επιδείνωσης".

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, ο Σύλλογος ζητά την επαναφορά των σχολείων σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης, θέση που έχουν διατυπώσει επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Παράλληλα, προτείνει τη διατήρηση της λειτουργίας της αγοράς με τη μέθοδο του click away.

"Η κινητικότητα γύρω από τα σχολεία συμβάλλει στην αύξηση της διασποράς. Στην Αθήνα που είναι κλειστά ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να αυξάνεται, αλλά όχι με τον εκρηκτικό βαθμό που αυξανόταν στη Θεσσαλονίκη στην περίοδο του Νοεμβρίου", υποστηρίζει ο κ. Νίτσας και προσθέτει πως κατά την άποψη του Ιατρικού Συλλόγου αν κάποια δραστηριότητα πρέπει να ανασταλεί για ένα διάστημα, αυτή πρέπει να είναι η εκπαίδευση και όχι το click away.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις οι γιατροί της Θεσσαλονίκης παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την ταχεία διασπορά της βρετανικής, που τείνει να κυριαρχήσει, αντιπροσωπεύοντας σήμερα το 40% των κρουσμάτων, αλλά και την αύξηση της νοτιοαφρικανικής, ιδιαίτερα στην περιοχή του Κορδελιού – Ευόσμου.

Ο κ. Νίτσας θεωρεί ως αναποτελεσματικό το τοπικό αυστηρό lockdown μόνο στον συγκεκριμένο δήμο, και ζητά ένα ενιαίο πλαίσιο μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα. "Ο Εύοσμος δεν είναι Ν. Μηχανιώνα. Είναι κομμάτι μιας ενιαίας πόλης. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί στη μια πλευρά ενός δρόμου να υπάρχει κορωνοϊός και στην άλλη να μην υπάρχει. Ακόμη και να βήξει κάποιος στο ένα πεζοδρόμιο, που λέει ο λόγος, θα μεταφερθεί στο άλλο", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τα τρία προτεινόμενα μέτρα

Παρά την έξαρση της πανδημίας στη συγκεκριμένη περίοδο, ο πρόεδρος του ΙΣΘ δηλώνει αισιόδοξος πως τον ερχόμενο μήνα η εικόνα θα αρχίσει να καλυτερεύει. "Αυτός ο μήνας είναι ο δύσκολος. Πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο επανάληψης του Νοεμβρίου. Από τον Απρίλιο θα έχουμε πολύ περισσότερα εμβόλια, θα έχει θωρακιστεί περισσότερος κόσμος με τους εμβολιασμούς, θα καλυτερεύσει και ο καιρός, θα πάμε καλύτερα", αναφέρει.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Δ.Σ. του Ιατρικού  Συλλόγου Θεσσαλονίκης στην επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας, προτείνει τα εξής τρία μέτρα για τον περιορισμό της παρούσας κατάστασης:

  • Όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης της περιοχής μας να λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση άμεσα, ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν οι οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής μας, στο επίπεδο που είναι σήμερα (click away κλπ), ενιαία σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.
  • Η επιδημιολογική εικόνα στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου πρέπει να αποτυπωθεί με ακρίβεια και να επιτηρείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η απομόνωση όλων εκείνων των κρουσμάτων, που αφορούν τη μετάλλαξη του ιού νοτιοαφρικανικής προέλευσης.  Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μαζικά τεστ στην περιοχή, εκτεταμένες ιχνηλατήσεις επαφών των κρουσμάτων  και άμεση διερεύνηση όλων των θετικών ευρημάτων σε ό,τι αφορά τον τύπο του ιού από τα οποία προέρχονται, ώστε να αναχαιτιστεί άμεσα η επικράτηση του ιού νοτιοαφρικανικής προέλευσης.
  • Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, θεωρούμε ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδος πρέπει να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση όλης της πόλης όπως ισχύει και στην Αθήνα (9 μ.μ). Επίσης, θεωρούμε πως πρέπει να αναθεωρηθεί η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή μετά τις 6μ.μ., που όπως έχουμε παρατηρήσει δημιουργεί συνθήκες έντονου συγχρωτισμού στην πόλη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη