Παρατάθηκε τελικά μέχρι τις 28 Μαρτίου το γενικό lockdown στην Γερμανία μετά την χθεσινή σύσκεψη για τα μέτρα και τις τελικές αποφάσεις που αφορούν την αντιμετώπιση του κορωνοιού,  η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ της καγκελαρίου Angela Merkel και των τοπικών πρωθυπουργών.

Παρόλα αυτά όμως αποφασίστηκε η σταδιακή άρση των περιορισμών και η παράλληλη χαλάρωση, η οποία θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 8η Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια  ότι ο δείκτης των νέων κρουσμάτων θα διατηρηθεί κάτω από  50 ανά 100.000.

Το όριο των 35 που είχε τεθεί στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη ως βάση για τη χαλάρωση των μέτρων, αντικαταστάθηκε λοιπόν εφεξής με το 50.

Μάχη με το χρόνο

Η καγκελάριος δήλωσε ότι "Μπαίνουμε στην επόμενη φάση με βάσιμες ελπίδες", προειδοποιώντας ωστόσο  για τον κίνδυνο τρίτου κύματος της πανδημίας και  υπογραμμίζοντας παράλληλα πως"πρέπει να προχωρήσουμε με έξυπνο τρόπο στα επόμενα βήματα". Δίνεται "μάχη με τον χρόνο",  τόνισε η καγκελάριος και επισήμανε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.

Υποσχέθηκε πάντως ότι η άνοιξη του 2021 θα είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη, θεωρώντας πως  τα εμβόλια και τα μαζικά τεστ θα συμβάλλουν κατά πολύ στην έξοδο από την πανδημία.

Σταθεροποίηση κρουσμάτων 

Σύμφωνα πάντως με τα σημερινά στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch, εντός μία ημέρας καταγράφηκαν 11.912 κρούσματα και 359 θάνατοι. Πριν από ακριβώς μία εβδομάδα, το Ινστιτούτο είχε καταγράψει 11.869 κρούσματα και 385 θανάτους. Προκύπτει λοιπόν κάποιας μορφής σταθερότητα.

O αριθμός των εντός 7 ημερών νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (επίπτωση 7 ημερών) βρισκόταν σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία σε όλη την Γερμανία στο 64,7, ένα όριο κατά 14,7 μεγαλύτερο  από τον στόχο των 50 που έχει τεθεί εφεξής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από 4 εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 4 Φεβρουαρίου, η τιμή επίπτωσης βρισκόταν στο 80,7. Η μεγαλύτερη πάντως είχε καταγραφεί στις 22 Δεκεμβρίου (197,6). Επίσης ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων δηλώθηκε στις 14 Ιανουαρίου (1244), ενώ στις 18 Δεκεμβρίου καταγράφηκε ο αντίστοιχος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων (33.777).

Το Ινστιτούτο Robert Koch υπολόγισε από το ξεκίνημα της πανδημίας 2.471.942 επιμολύνσεις με τον Sars-CoV-2 σε όλη τη Γερμανία. Ο πραγματικός αριθμός όμως είναι ακόμη μεγαλύτερος καθώς πολλά κρούσματα δεν  ανιχνεύθηκαν. Ο αριθμός αυτών που ανάρρωσαν από την ασθένεια ανήλθε συνολικά στους 2.283.400, ενώ των θανάτων στους 71.240.

Η τιμή αναπαραγωγής επτά ημερών – R, ανήλθε σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του Ινστιτούτου στο 0,93. Αυτό σημαίνει ότι 100 επιμολυσμένοι μεταδίδουν τον ιό σε 93 άλλους.

Αντιδράσεις 

Εις ότι αφορά, τέλος, τα αποτελέσματα της συνάντησης κορυφής για τον κορωνοιό υπήρξαν αντιδράσεις από πολλές πλευρές. O σύνδεσμος επιχειρήσεων λιανεμπορίου δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής που ανακοινώθηκαν είναι μια καταστροφή για το λιανικό εμπόριο.

Η οικονομία, από την άλλη πλευρά, δεν προχωρά αρκετά με την προγραμματισμένη χαλάρωση.  Ως εκ τούτου, οι εμπορικές εταιρείες, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό κλειστές, αναμένεται να χάσουν επιπλέον 10 δισ. ευρώ σε πωλήσεις έως τα τέλη Μαρτίου συγκριτικά με το 2019. 

Η δυνατότητα αγορών μετά από προηγούμενo ραντεβού δεν αποτελεί επίσης σανίδα σωτηρίας για τα περισσότερα καταστήματα. "Κατά κανόνα το προσωπικό και τα λειτουργικά έξοδα είναι υψηλότερα από τον κύκλο εργασιών", ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Οι Πράσινοι επικρίνουν τις αποφάσεις

Η κριτική των αποφάσεων του ομοσπονδιακού κράτους προέρχεται από την αντιπολίτευση. Ο αρχηγός των Πρασίνων, Robert Habeck, δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ότι "ως πολίτης, αισθάνεται κανείς σα να έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού".

Κατά την άποψή του, δεν είναι  έξυπνο αυτό που γίνεται. "Σχετίζεται με την ελπίδα, αλλά δεν αποτελεί στρατηγική", ανέφερε ο πολιτικός. "Βρισκόμαστε στην αρχή ενός τρίτου κύματος και μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς, αντί για εμβολιασμούς και τεστ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπλέκεται στη γραφειοκρατία, αντί απλώς να προβεί, για παράδειγμα, στην διενέργεια γρήγορων τεστ. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων: 7 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον παρβοϊό
ΕΟΔΥ: 25 κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα - Δράσεις μαζικού εμβολιασμού Ρομά
Ποιες τροφές περιέχουν λιπαρά ω-3