Την επιτακτική ανάγκη προώθησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών μεταξύ των παιδιών, επισημαίνει την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, το παρακλάδι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη. Αυτή η σύσταση βασίζεται στα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε στην Ευρώπη, ο ΠΟΥ και  δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Nutrients. 

Παιδικές συνήθειες διατροφής

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάζουν τις διατροφικές συνήθειες 132. 489 παιδιών, το 78,8% των παιδιών τρώνε πρωινό, το 42,5% καταναλώνουν φρέσκα φρούτα κάθε μέρα και το 22,6% καταναλώνουν λαχανικά κάθε μέρα. Το 10,3% των παιδιών καταναλώνουν γλυκά σνακ και 9,4% αναψυκτικά σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των διατροφικών συνηθειών από χώρα σε χώρα.

Συνολικά, τα ευρήματα του ΠΟΥ από αυτήν τη μελέτη τονίζουν ότι απαιτείται επειγόντως δράση για την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών μεταξύ των παιδιών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, ιδίως για την αύξηση της καθημερινής κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

«Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, καθημερινή κατανάλωση πρωινού και αποθάρρυνση κατανάλωσης τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που όμως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά και αλάτι», δήλωσε ο Δρ Kremlin Wickramasinghe, προσωρινός διαχειριστής του προγράμματος Διατροφή, σωματική δραστηριότητα και παχυσαρκία του ΠΟΥ στην Ευρώπη.

Διατροφή για μια υγιή ζωή

Η υγιεινή διατροφή είναι ένας από τους πυλώνες της πρόληψης μη μεταδοτικών ασθενειών. Η κακή διατροφή, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

« Η καθιέρωση καλών διατροφικών συνηθειών από την αρχή της ζωής μπορεί να μειώσει σημαντικά τους κινδύνους της παιδικής παχυσαρκίας ή να γίνει κάποιος υπέρβαρος και μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η  Dr Carina Ferreira-Borges Επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου που διατηρεί ο ΠΟΥ για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών (NCD Office) και Διευθύντρια του Προγράμματος για το αλκοόλ, τις ουσίες και την υγεία στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Για να συμβάλει στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, το Γραφείο NCD δημιούργησε ένα ενημερωτικό δελτίο για να συγκεντρώνει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών ηλικίας 6-9 ετών. Η έρευνα αντλεί στοιχεία από 23 χώρες.

Προώθηση υγιών παιδικών ηλικιών

Η υγιεινή διατροφή κατά την παιδική ηλικία αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα για το μέλλον της Περιφέρειας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να την προωθήσουν μέσω της:

·         ρύθμισης της εμπορίας ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών σε παιδιά ·

·         εφαρμογής των συνιστώμενων κανόνων επισήμανσης από τους παραγωγούς τροφίμων ·

·         ενθάρρυνσης της μειωμένης κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι ·

·         Επιβολής φόρου στα ποτά που περιέχουν ζάχαρη ·

·         διευκόλυνσης της πρόσβασης σε υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα σε σχολεία, μέσω της εφαρμογής υγιών δημόσιων πολιτικών προμηθειών και υπηρεσιών τροφίμων 

·         υποστήριξης πρωτοβουλιών παρακολούθησης των διατροφικών συνηθειών των παιδιών.

 

Πηγές:
ΠΟΥ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας