Κατεβασμένα ρολά καταστημάτων, έρημο κέντρο, βόλτα στην ηλιόλουστη παραλία, επιστροφή των μαθητών στην τηλεκπαίδευση και τσίκνισμα στις βεράντες συνέθεσαν το σκηνικό της πρώτης μέρας στη Θεσσαλονίκη με τα νέα αυξημένα μέτρα του επιπέδου πολύ αυξημένου κινδύνου. Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα νοσοκομεία παρέμενε ελεγχόμενη, ενώ το ΑΠΘ ανακοίνωνε νέα ανησυχητικά μηνύματα από την ανάλυση των λυμάτων, που δείχνουν πως η διασπορά κορωνοϊού στην πόλη εξακολουθεί την αυξητική της πορεία.

Έμποροι: Το περιμέναμε

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, ανέμενε το κλείσιμο της αγοράς, λόγω και της Τσικνοπέμπτης. «Οι αποφάσεις λαμβάνουν υπόψη και συγκεκριμένες ημερομηνίες. Περιμέναμε ότι θα μας κλείσουν ξανά λόγω Τσικνοπέμπτης και Καθαράς Δευτέρας, μέρες που ευνοούν μετακινήσεις και συναθροίσεις. Ίσως το ίδιο συμβεί και την 25η Μαρτίου», είπε στο iatronet και πρόσθεσε πως το νέο «λουκέτο» δεν φέρνει ιδιαίτερα μεγάλη αλλαγή στην ήδη «παγωμένη» εμπορική αγορά. «Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το click away δεν αφορά όλο το εμπόριο, αλλά μόνο το 15% των καταστημάτων, αυτών που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ένα e-shop, και ελάχιστους άλλους που μπορούν να εξυπηρετήσουν κάποιους γνωστούς πελάτες τους με τηλεφωνικές παραγγελίες. Ήταν ένα μέτρο που ελήφθη προσωρινά, προκειμένου να βοηθήσει όσους είχαν e-shop και δυσκολεύονταν με τις παραδόσεις των παραγγελιών, λόγω υπερφόρτωσης των κούριερ. Φυσικά, αν το ερώτημα είναι click away ή τίποτα επιλέγουμε το click away, γιατί έστω και τα ελάχιστα έσοδα που φέρνει βοηθούν κάποιες επιχειρήσεις να επιβιώσουν, αλλά δεν μπορεί να είναι η λύση για το λιανεμπόριο».

Η παρατεταμένη περίοδος με μέτρα «ακορντεόν» έχει δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής ασφυξίας σε μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών. Ενδεικτικό είναι, πως έχουν κλείσει 17 καταστήματα στην οδό Τσιμισκή, τον εμπορικότερο δρόμο της πόλης. «Όσοι εισέπραξαν επιστρεπτέες προκαταβολές μπόρεσαν αυτό το διάστημα να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Ένα 40% του συνόλου όμως, δεν πήρε ούτε αυτές και βρίσκεται σε δεινή θέση», σημείωσε ο κ.Φιλιππίδης.

Το κέντρο της πόλης παρουσίαζε την Πέμπτη εικόνα ερήμωσης, με ελάχιστους πολίτες να περπατούν στα πεζοδρόμια των εμπορικών δρόμων και αραιή κυκλοφορία οχημάτων, ενώ κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας έκαναν ελέγχους σε κεντρικά σημεία για την τήρηση των νέων μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ. Την ηρεμία έσπασε το μεσημέρι η πορεία εκατοντάδων φοιτητών κατά του νέου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Υπό έλεγχο η πίεση στα νοσοκομεία

Παρά την εκρηκτική αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, που τριπλασιάστηκε σε ένα μήνα, η κατάσταση στο σύστημα υγείας παραμένει ακόμη ελεγχόμενη. Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» που ολοκλήρωσε την εφημερία του το πρωί της Πέμπτης, δέχτηκε 20 νέες εισαγωγές στο 24ωρο, λιγότερες από την προηγούμενη εφημερία. Στις απλές μονάδες COVID νοσηλεύονται 71 ασθενείς, και 16 στη ΜΕΘ. Εκπρόσωποι των γιατρών επεσήμαναν πως η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει γρήγορα προς το χειρότερο και εφιστούσαν την προσοχή προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των τραγικών καταστάσεων που βίωσε η πόλη το Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Νέα αύξηση 50% του ιικού φορτίου στα λύματα

Μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 στα λύματα των μεγάλων αστικών κέντρων, που έδειχναν αύξηση κατά 10% του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη, η διεπιστημονική Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ έδινε στα δημοσιότητα τα αποτελέσματα νέων μετρήσεων. Σε αυτά καταγράφεται αύξηση κατά 50% της μέσης τιμής των δύο τελευταίων δειγματοληψιών (2 και 3/3) σε σχέση με τις αντίστοιχες μέρες της περασμένης εβδομάδας (22 και 23/2)

«Παρατηρώντας τις καθημερινές μετρήσεις στο σχετικό διάγραμμα μπορεί να διαπιστώσει κανείς μια σταδιακή επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, που αποτυπώνεται και στην κλινική εικόνα, των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ο αστάθμητος παράγοντας σε σχέση με την εμπειρία του φθινοπώρου για τη Θεσσαλονίκη παραμένουν τα μεταλλαγμένα- πολύ πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού, που υπάρχουν στην κοινότητα, εγκυμονώντας κινδύνους για μία ταχύτερη έξαρση της διασποράς που θα εντείνει τις πιέσεις στο σύστημα υγείας», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χημείας και μέλος της Ομάδας, Θοδωρής Καραπάντσιος, αιτιολογώντας τις διακυμάνσεις μεταξύ των μετρήσεων, διευκρίνισε πως «λόγω της ημερήσιας πειραματικής αβεβαιότητας είναι πιο ενδεικτική η σύγκριση μεταξύ μέσων τιμών ομάδων 2 ή 3 ημερών, τουλάχιστον».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024
Ανταπάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη για τη νοσηλεία του πατέρα του στο "Αττικόν"