Ο δρόμος για το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής του εμβολίου Sputnik V στην Ευρώπη ανοίγει. Η παραγωγή λέγεται πως θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούσαν να παρασκευαστούν εκεί 10 εκατ. δόσεις του ρώσικου εμβολίου κατά της COVID – 19.

H κατασκευή του πρώτου τόπου παραγωγής έχει σχεδιαστεί να γίνει στην Ιταλία πριν ακόμη εκδοθεί η αδειοδότηση στην ΕΕ. H  Russian Direct Investment Fund (RDIF) και η ιταλο-ελβετική φαρμακοβιομηχανία Adienne-Pharma&Biontech θα κατασκευάσουν το εργοστάσιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιταλο-ρωσικού εμπορικού επιμελητηρίου.

Οι επιστήμονες πιστοποιούν στο εμβόλιο αποτελεσματικότητα που φθάνει σχεδόν στο 92%. Η αποτελεσματικότητα αυτή είναι συγκρίσιμη με τα ήδη αδειοδοτημένα εμβόλια στην ΕΕ, όπως αυτό της Biotech και της Phizer.  

Σύμφωνα με εμπορικό επιμελητήριο, σχεδιάζεται το ξεκίνημα της παραγωγής τον Ιούλιο και μέχρι τέλος του 2021 να έχουν παραχθεί 10 εκ. δόσεις.

Η διαδικασία αδειοδότησης για το Sputnik V τρέχει ήδη. Η Ιταλία είναι η τέταρτη  χώρα της ΕΕ που δεν θέλει να αναμένει αυτή την διαδικασία. Το ρώσικο εμβόλιο έχει αδειοδοτηθεί ή τρέχουν ήδη διαδικασίες έκδοσης αδείας του στην Σλοβενία, την Ουγγαρία και την Τσεχία.

Δημόσια συγγνώμη

Οι δημιουργοί του εμβολίου άσκησαν σήμερα κριτική στον Ευρωπαικό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).  "Απαιτούμε μία δημόσια συγγνώμη από την εκπρόσωπο του Οργανισμού, Christa Wirthumer-Hoche, για τις διαπιστώσεις της στην άμεση αδειοδότηση του Sputnik – V σε πανευρωπαικό επίπεδο, ότι η χρήση του είναι "ρώσικη ρουλέτα".

Οι διαπιστώσεις και παρατητήσεις της, όπως έγραψαν στο twitter, θέτουν σοβαρά ερωτήματα για πιθανή πολιτική ανάμιξη στις τρέχουσες εξεταστικές διασικασίες του Οργανισμού. Το  Sputnik V έχουν ήδη εγκρίνει 46 κράτη, είπαν οι ερευνητές.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
20 χρόνια κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Υπάρχει διατροφή για τη νόσο Αλτσχάιμερ;
Αναπαραγωγικός τουρισμός και άλλες μορφές ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα