Χόνδρους και ουσίες που προάγουν την επούλωση των οστών κατασκευάζουν πλέον οι επιστήμονες στα εργαστήρια, χάρις στη μοριακή βιολογία, για την αντιμετώπιση των βλαβών του χόνδρου και των καταγμάτων.

Αυτό ανακοίνωσαν χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας κ Βασίλης Μπιτούνης και ο γ.γ κ Νίκος Ζαχαράκης. Η Συνέντευξη Τύπου δόθηκε με την ευκαιρία του 64ου Πανελληνίου Ορθοπαιδικού Συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 8 με 11 Οκτωβρίου.

Οι χόνδροι δημιουργούνται από κύτταρα, τα οποία συλλέγουν οι επιστήμονες από τον πάσχοντα, τα καλλιεργούν στο εργαστήριο και στη συνέχεια τα εμφυτεύουν στο σημείο της αρθρώσεως που θέλουν να επουλώσουν.

‘Η διαδικασία αυτή έχει απλουστευτεί σημαντικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας’ τόνισε ο κ Ζαχαράκης και πρόσθεσε ότι ‘σήμερα ο χρόνος της καλλιέργειας των βλαστοκυττάρων στο εργαστήριο έχει μειωθεί πάρα πολύ σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια.

Συγκεκριμένα, ενώ θέλαμε στο παρελθόν ένα περίπου χρόνο σήμερα έχουμε το αποτέλεσμα της καλλιέργειας σε σαράντα ημέρες’.

Ήδη, όπως τόνισαν οι δυο επιστήμονες, υποκατάστατα των οστών και μορφογενετικές πρωτεΐνες τοποθετούνται σε τραυματίες με σοβαρά κατάγματα, όπου λείπουν μέρη, προκειμένου η επούλωση να γίνει πιο γρήγορα και ασφαλέστερα. Η βοήθεια από τη μοριακή βιολογία είναι πολύτιμη, καθώς η γρήγορη επούλωση των καταγμάτων επιτρέπει στους ασθενείς να επιστρέφουν γρήγορα στην καθημερινή τους ζωή.

Επίσης, η επισκευή του αρθρικού χόνδρου με κομμάτια που έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο βοηθάει στην αποτροπή δημιουργίας αρθρίτιδας.

Καθημερινά, η βιοτεχνολογία μας δίνει νέα όπλα για να αντιμετωπίζουμε τα ορθοπαιδικά προβλήματα, με κύριο στόχο και σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος κ Βασίλης Μπιτούνης.

Εκτός από αυτά, η φαρέτρα του ορθοπαιδικού με την ανάπτυξη της τεχνολογίας γεμίζει καθημερινά από νέα όπλα, με αποτέλεσμα, όπως τονίστηκε στη Συνέντευξη Τύπου, οι προσφερόμενες υπηρεσίες στον τομέα αυτό στη χώρα μας να είναι πολύ υψηλές, γι αυτό έχουμε το χαμηλότερο αριθμό αναπήρων σε σχέση με άλλες χώρες.

Ένα νέο όπλο στη φαρέτρα των ορθοπαιδικών είναι τα νέα απορροφήσημα υλικά που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία για την αποκατάσταση των καταγμάτων των μικρών οστών και δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν με νέα χειρουργική επέμβαση.

Τα υλικά αυτά κατασκευάζονται από πολυγλυκονικά οξέα.

Επίσης όπως τονίστηκε από τους δυο επιστήμονες, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα νέα υλικά που χρησιμοποιούνται στις ολικές αρθοπλαστικές επεμβάσεις για την αντικατάσταση των αρθρώσεων είναι πλέον για μια ζωή.

Μέχρι σήμερα τα υλικά αυτά είχαν διάρκεια ζωής 10 με 15 χρόνια και χρησιμοποιούνταν κυρίως σε ηλικιωμένους ασθενείς. Σήμερα, τα υλικά αυτά έχουν διάρκεια ζωής περισσότερο από 25 χρόνια, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται η αντικατάστασή τους, καθώς η φθορά τους είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτά της προηγούμενης γενιάς.

Τα υλικά αυτά γίνονται καλύτερα αποδεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς η βιολογική αντίδραση είναι ηπιότερη.

Ένα επίσης σημαντικό όπλο στα χέρια των χειρουργών ορθοπαιδικών είναι η ρομποτική χειρουργική, η οποία δίνει τεράστιες δυνατότητες στο χειρουργό κατά τη διάρκεια των επέμβασης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!