Αμερικανός που έπασχε από AIDS φαίνεται πως θεραπεύτηκε από τη νόσο, 20 μήνες μετά τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, μια μέθοδο αντιμετώπισης της λευχαιμίας, ανακοίνωσαν οι γιατροί του.

Ενώ οι ερευνητές και οι γιατροί προειδοποιούν ότι το περιστατικό μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός, άλλοι θεωρούν ότι μπορεί να εμπνεύσει ενδιαφέρον στη γονιδιακή θεραπεία για την καταπολέμηση της νόσου που αφαιρεί 2 εκατ. ζωές τον χρόνο.

Παγκοσμίως, ο ιός έχει μολύνει 33 εκατ. ανθρώπους.

Ο Dr. Gero Huetter ανακοίνωσε ότι ο ασθενής του, Αμερικανός 42 ετών που ζει στο Βερολίνο μολύνθηκε από τον ιό πριν από μια δεκαετία περίπου. Μήνες μετά τη μεταμόσχευση μυελού των οστών δείχνει ότι δεν είναι πια φορέας του ιού.

Οι ερευνητές στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου δήλωσαν ότι οι εξετάσεις μυελού των οστών, αίματος και άλλων ιστών, ήταν καθαρές. Ωστόσο, ο Dr. Andrew Badley, της Mayo Clinic στη Μινεσότα δήλωσε ότι οι εξετάσεις αυτές ενδεχομένως δεν ήταν αρκετά εκτεταμένες.

Ο ασθενής ακολουθούσε αγωγή για AIDS και για λευχαιμία.

Καθώς ο γιατρός Hutter ετοιμάστηκε να αντιμετωπίσει τη λευχαιμία με μεταμόσχευση μυελού των οστών θυμήθηκε ότι ορισμένοι άνθρωποι φέρουν γενετική μετάλλαξη που φαίνεται ότι τους καθιστά ανθεκτικούς στη μόλυνση από τον ιό HIV.

Αν η μετάλλαξη, κληρονομείται από τους δυο γονείς, εμποδίζει τον ιό από το να προσκολλάται σε κύτταρα, μπλοκάροντας τον υποδοχέα CCR5.

Περίπου ένας στους 1.000 Ευρωπαίους και Αμερικανούς έχουν κληρονομήσει τη μετάλλαξη από τους δυο γονείς. Ο γιατρός θέλησε να βρει έναν τέτοιο άνθρωπο μεταξύ των συμβατών δοτών. Από 80 κατάλληλους δότες, ο 61ος βρέθηκε να φέρει την κατάλληλη μετάλλαξη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η μεταμόσχευση μυελού των οστών έχει δοκιμαστεί για την αντιμετώπιση του AIDS. Το 1999, άρθρο στο περιοδικό ‘Medical Hypotheses’ ανασκόπησε αποτελέσματα 32 δοκιμών που αναφέρθηκαν μεταξύ του 1982 και του 1996.

Σε δυο περιπτώσεις, αναφέρεται πως ο ιός φαινομενικά εξαφανίστηκε.

Πριν τη μεταμόσχευση, ο ασθενής έλαβε ισχυρά φάρμακα και ακτινοβολία για να εξουδετερώσει τα δικά του μολυσμένα κύτταρα μυελού των οστών και να καταστήσει ανίκανο το ανοσοποιητικό του σύστημα. Η αγωγή αυτή είναι μοιραία για το 20-30% των ασθενών.

Επιπλέον, διέκοψε τα ισχυρά φάρμακα που λάμβανε για την αντιμετώπιση του AIDS. Ο γιατρός ανησυχούσε πως τα φάρμακα ενδεχομένως θα παρεμβάλλονταν με την επιβίωση των νέων κυττάρων του μυελού των οστών. Πήρε το ρίσκο, χαμηλώνοντας τις άμυνες, με την ελπίδα ότι τα νέα μεταλλαγμένα κύτταρα θα απέβαλαν μόνα τους τον ιό.

Ο Anthony Fauci, από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και λοιμώξεων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η μέθοδος είναι πολύ δαπανηρή και επικίνδυνη για να αποτελέσει αγωγή πρώτης γραμμής. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε έρευνα γονιδιακής θεραπείας ως μέσον καταπολέμησης του ιού.

Για τον ασθενή από το Βερολίνο, η έλλειψη πλήρους εξήγησης για το πώς απαλλάχτηκε από το AIDS δεν σημαίνει ότι το μέλλον του είναι σίγουρο, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα επανεμφάνισης του ιού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις