Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν πνευμονία.

Η Χ.Α.Π είναι η τέταρτη αιτία θανάτου στις Η.Π.Α επηρεάζοντας μέχρι 15 εκ. ανθρώπους. Η εμφάνισή της ακολουθεί αυξητικές τάσεις, αλλά κανένα φάρμακο ή αγωγή άλλη από τη διακοπή του καπνίσματος και την υποκατάσταση οξυγόνου δεν έχει αποδειχτεί ικανό να βελτιώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας ενός ασθενούς.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ανέλυσαν δεδομένα 11 δοκιμών που διερευνούσαν τη θεραπεία με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή για τον έλεγχο της Χ.Α.Π. Πέντε έρευνες έδειξαν ότι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή δεν σχετίζονταν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου μετά από ένα χρόνο.

Εφτά έρευνες ανέφεραν αποτελέσματα πνευμονίας και αποκάλυψαν ότι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή αύξαναν τον κίνδυνο πνευμονίας κατά 34%.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, η αναγνώριση των παρενεργειών που σχετίζονται με τη χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι γιατροί μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τη δόση από μέτρια σε υψηλή σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται.

Θεωρούν πως μέχρι να επιβεβαιωθούν οι παρενέργειες σε νέες έρευνες, σε ασθενείς με Χ.Α.Π, οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν τη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση για να ελαχιστοποιούν δυνητικές παρενέργειες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο