Το μη ασφαλές σεξ, στις γυναίκες, μπορεί ενδεχομένως να τις οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV, σε σχέση με ότι πιστευόταν μέχρι τώρα, καθώς έρευνα αποκάλυψε ότι ο ιός μπορεί να διαπεράσει ακόμα και υγιή κολπικό ιστό.

Μέχρι τώρα οι ερευνητές πίστευαν ότι μόνο δέρμα που έχει υποστεί βλάβη, μέσα στον κόλπο, μπορούσε να αποτελέσει οδό προς τη μόλυνση.

Ωστόσο, Αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι ο ιός μπορεί να ξεπεράσει σε ώρες το εμπόδιο.
Τα τοιχώματα του κόλπου εθεωρείτο από πολλούς ότι ήταν ικανά να κρατήσουν μακριά τον ιό. Μέχρι τώρα, οι ερευνητές πίστευαν ότι ο ιός πιθανόν ταξίδευε μέσω αμυχών ή πληγών στην κολπική οδό ή διαπερνούσε ένα πολύ λεπτότερο στρώμα δέρματος στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Οι επιστήμονες, από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, ανακάλυψαν ότι αυτό απέχει από την πραγματικότητα και ο ιός μπορούσε να μετακινηθεί γρήγορα ανάμεσα στα κύτταρα του δέρματος.

Το ασθενές σημείο, δηλώνουν, συμβαίνει όταν κύτταρα δέρματος παθαίνουν απόπτωση και δεν είναι σφιχτά δεμένα μεταξύ τους.

Χρησιμοποιώντας τον ιό με δείκτη που εκπέμπει φως, παρατήρησαν ότι εντός τεσσάρων ωρών, ο ιός είχε φτάσει σε μέρος χιλιοστόμετρου κάτω από την επιφάνεια.

Σε αυτό το βάθος, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να συναντήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που χρειάζεται, για να εισβάλει και να εγκατασταθεί στον οργανισμό.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Καθηγητής Thomas Hope, δήλωσε ότι το εύρημα είναι σημαντικό και αναπάντεχο και αποτελεί νέα γνώση για το πώς ο ιός εισβάλλει από την κολπική οδό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο