Μια διάσειση που συνέβη νωρίτερα στην καριέρα ενός αθλητή, μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη, την προσοχή και το χρόνο αντίδρασης 30 χρόνια αργότερα, σύμφωνα με Καναδούς επιστήμονες.

Σε σύγκριση με αθλητές που δεν είχαν ιστορικό διάσεισης, αυτοί που είχαν υποστεί μια, είχαν προβλήματα μνήμης και προσοχής και βραδύτερους χρόνους αντίδρασης, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Brain’.

Η έρευνα δείχνει ότι οι επιπτώσεις της διάσεισης, που επήλθε σε αθλήματα κατά την αρχή της ενήλικης ζωής, διατηρούνται πέρα από 30 χρόνια μετά, και καθώς μεγαλώνουν οι αθλητές μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στις νοητικές και κινητικές λειτουργίες, σημειώνει ο Louis De Beaumont από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε πρώην αθλητές, ηλικίας 50 έως 65 ετών. Η πλειοψηφία ήταν παίκτες του χόκεϊ. Δεκαεννέα είχαν υποστεί διάσειση περισσότερα από 30 χρόνια πριν. Οι υπόλοιποι 21 δεν είχαν την εμπειρία διάσεισης. Όλοι ήταν υγιείς και σε καλή φόρμα.

Οι πρώην αθλητές απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη γενική κατάσταση της υγείας τους και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις μνήμης και προσοχής. Όσοι θυμόντουσαν ότι είχαν υποστεί διάσειση είχαν χειρότερη απόδοση στα τεστ.

Ο De Beaumont δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι αθλητές θα πρέπει να πληροφορούνται καλύτερα για τις αθροιστικές και διαρκείς επιδράσεις της διάσεισης των αθλημάτων στις πνευματικές και οργανικές διαδικασίες, έτσι ώστε να γνωρίζουν τον κίνδυνο που σχετίζεται με την επιστροφή στα αθλήματα.

Πηγές:
‘Brain’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο