Σε ασπίδα προστασίας αναδεικνύεται ο θεσμός του οικογενειακού γεύματος, ιδιαίτερα για τα παιδιά και την υγιή ανάπτυξή τους.

Παγκόσμιες έρευνες δείχνουν ότι ο θεσμός του οικογενειακού γεύματος εκλείπει χάρη στα απαιτητικά ωράρια των εργαζόμενων γονιών, τα γεμάτα προγράμματα των παιδιών και τη γενικότερη έλλειψη χρόνου.

Ακόμη και όταν η οικογένεια τρώει μαζί, συχνά αυτό γίνεται μπροστά στην τηλεόραση, εμποδίζοντας κάθε ευκαιρία επικοινωνίας, διαλόγου, πραγματικής επαφής.

Σε παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου, συζητήθηκαν τα οφέλη του οικογενειακού τραπεζιού, από τους Τατιάνα Γκούσκου, Διευθύντρια Νηπιαγωγείου Νέας Γενιάς Ζηρίδη, Αναστάσιο Παπαλαζάρου, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Φρόσω Τζιντζηροπούλου, Ψυχολόγο Υγείας και Άρη Τσανακλίδη, Σεφ του εστιατορίου KUZINA.

Λεξιλόγιο και ικανότητα συγκέντρωσης

Το λεξιλόγιο και η ικανότητα σύνταξης ολοκληρωμένων προτάσεων αναπτύσσεται και εμπλουτίζεται μέσα από το διάλογο που έχει το παιδί με τα άλλα μέλη της οικογένειας στο τραπέζι. Όσο πιο πλούσιο είναι το λεξιλόγιο ενός παιδιού, τόσο πιο εύκολη γίνεται η εκμάθηση της ανάγνωσης, καθώς είναι σε θέση να αναγνωρίσει περισσότερες λέξεις.

Η κυρία Τ. Γκούσκου ανέφερε χαρακτηριστικά: ‘Είναι σημαντική η χρήση εμπλουτισμένου λεξιλογίου στη συζήτηση, ώστε να ενισχύεται η γλωσσική ικανότητα των παιδιών, καθώς και η διάθεση χρόνου για να μιλήσουν τα παιδιά για τα θέματα του δικού τους ενδιαφέροντος.

Κάθε είδους διάσπαση πρέπει να αποφεύγεται, καθώς ιδιαίτερα τα παιδιά της μικρής ηλικίας πρέπει να μάθουν να απασχολούνται με μια δραστηριότητα κάθε φορά, να την ολοκληρώνουν και μετά να ασχολούνται με κάτι άλλο’.

Επίσης τόνισε ότι ‘η εμπλοκή, η επιρροή των γονέων και οι κοινές δραστηριότητες της οικογένειας παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση προτύπων. Τα πρότυπα δημιουργούνται στις μικρές ηλικίες, κατά τις οποίες τα παιδιά ταυτίζονται με τους γονείς τους’.

Αυτοπεποίθηση και ομαλή εφηβεία

Το οικογενειακό τραπέζι ενισχύει τους δεσμούς της οικογένειας και βοηθάει στην ανάπτυξη καλύτερων και πιο σταθερών σχέσεων μέσω των ευκαιριών επικοινωνίας που παρέχει. Ταυτόχρονα, όλες οι δραστηριότητες που αφορούν στο οικογενειακό τραπέζι βοηθούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του ατόμου και στην ομαλότερη κοινωνικοποίησή του.

Το παιδί μπορεί να μάθει καλούς τρόπους όσον αφορά στη συμπεριφορά του στο τραπέζι, ενώ οι έφηβοι αναπτύσσουν αίσθηση ανεξαρτησίας και κοινωνικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την μελέτη ΕΑΤ (Eating Among Teens) του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και τις έρευνες του CASA (The National Center on Addiction and Substance Abuse at Columbia University), στις οποίες αναφέρθηκε η κυρία Φ. Τζιντζηροπούλου, ‘η χαμηλή συχνότητα των οικογενειακών γευμάτων συνδέεται με παραβατικές συμπεριφορές όπως κάπνισμα, αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών, συμπτώματα κατάθλιψης και διαταραχές διατροφής.

Τα παιδιά που τρώνε λιγότερο από τρία οικογενειακά γεύματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν δοκιμάσει, τσιγάρο, μαριχουάνα, αλκοόλ. Αντίθετα, οι έφηβοι που τρώνε πέντε τουλάχιστον γεύματα στο οικογενειακό τραπέζι έχουν πιο ομαλή κοινωνική προσαρμογή και εφαρμόζουν σε μικρότερο ποσοστό αντικοινωνική συμπεριφορά, καθώς νιώθουν ότι έχουν συναισθηματική στήριξη και καθοδήγηση και μπορούν να αντιστέκονται πιο εύκολα στην πίεση των συνομηλίκων τους’.

Υγιεινές συνήθειες διατροφής - Ασπίδα στην παιδική παχυσαρκία

Πληθώρα μελετών έχουν καταδείξει την αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ της συχνότητας των οικογενειακών γευμάτων και του επιπολασμού της παιδικής παχυσαρκίας, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό καθώς τα παχύσαρκα παιδιά έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.

Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες που αναπτύσσουν τα παιδιά που τρώνε με την οικογένειά τους, που παρουσίασε ο κ. Α. Παπαλαζάρου. Συνήθειες που τα ακολουθούν μία ζωή και έχουν καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα υγεία τους.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Μελέτες δείχνουν ότι παιδιά και έφηβοι που καταναλώνουν συχνότερα δείπνο με τις οικογένειές τους καταναλώνουν συχνότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερο συχνά - ενεργειακά πυκνά τρόφιμα, πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη (Larson et al, 2007/ Yuasa et al, - 2008)
  • Παιδιά που τρώνε οικογενειακά σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας έχουν 45% μεγαλύτερη πιθανότητα να προσεγγίσουν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για κατανάλωση 400g φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Επιπλέον, καταναλώνουν λιγότερο συχνά τηγανιτά φαγητά καθώς και κορεσμένα και trans λιπαρά (Gillman et al, 2000)
  • Σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά που τρώνε μαζί με τους γονείς τους τείνουν να καταναλώνουν μία επιπλέον μερίδα φρούτων και λαχανικών ημερησίως (Neumark-Sztainer et al, 2003).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αισθάνεστε νωθρό τον εγκέφαλο σας;
Υπεγράφη η σύμβαση για ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου Πατρών "Ο Άγιος Ανδρέας"
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους για την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α' Ανατολικής Αττικής