Η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ για τη χρήση πολυβιταμινών σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας αποκαλύπτει ότι τα σκευάσματα αυτά δεν εμποδίζουν τον καρκίνο ή τις καρδιοπάθειες.

Η έρευνα, που διήρκεσε 8 χρόνια και έγινε σε 161.808 γυναίκες μετά την κλιμακτήριο αντικατοπτρίζει την πρόσφατη απογοήτευση από έρευνες για τις πολυβιταμίνες στους άντρες.

Η έρευνα εστίασε στον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες, λόγω ενδείξεων ότι η διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες μπορεί ενδεχομένως να προστατεύσει έναντι αυτών των νόσων. Ωστόσο, οι ενδείξεις αυτές δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι τα χάπια είναι καλό υποκατάστατο.

Η επικεφαλής της έρευνας, Marian Neuhouser, του ερευνητικού κέντρου για τον καρκίνο Fred Hutchinson στο Σιάτλ, συμβουλεύει να λαμβάνουμε τις θρεπτικές ουσίες από τα τρόφιμα. Η ολοκληρωμένη τροφή είναι καλύτερη από τα διατροφικά συμπληρώματα, δήλωσε.

Η ερευνήτρια Dr. JoAnn Manson δήλωσε ότι παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα, η έρευνα δεν σημαίνει ότι οι πολυβιταμίνες είναι άχρηστες.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από έρευνα παρατήρησης, που δεν είναι το πιο δυνατό είδος επιστημονικής έρευνας. Επιπλέον δεν είναι σαφές αν η λήψη βιταμινών θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη μορφών καρκίνου που χρειάζονται πολλά χρόνια να αναπτυχθούν, δήλωσε η Manson, επικεφαλής προληπτικής ιατρικής στο νοσοκομείο Brigham & Women's Hospital.

Δήλωσε ότι οι πολυβιταμίνες μπορεί παρόλα αυτά να είναι χρήσιμες σαν ‘είδος ασφάλειας’ για ανθρώπους με φτωχές διατροφικές συνήθειες. Η έρευνα αφορά σε ανάλυση στοιχείων γυναικών 50 ετών και άνω, που έλαβαν μέρος σε κρατικές μακροχρόνιες έρευνες των ΗΠΑ.

Σχεδόν 42% των γυναικών δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν πολυβιταμίνες τακτικά.

Οκτώ χρόνια αργότερα, περίπου ίδιος αριθμός γυναικών που λάμβαναν ή όχι πολυβιταμίνες εμφάνισε συνήθεις τύπους καρκίνου, καρδιακές προσβολές και άλλα καρδιακά προβλήματα.

Συνολικά, καταγράφηκαν 9.619 περιστατικά καρκίνου, στα οποία περιλαμβάνονταν καρκίνοι στο μαστό, τον πνεύμονα, τις ωοθήκες το παχύ έντερο και το στομάχι καθώς και 8.751 περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιπλέον, 9.865 γυναίκες πέθαναν, επίσης με παρόμοια ποσοστά στις χρήστριες και μη χρήστριες πολυβιταμινών. Η Καθηγήτρια Διατροφολογίας Alice Lichtenstein, του Πανεπιστημίου Tufts θεωρεί ότι η έρευνα είναι σημαντική, καθώς έγινε σε μεγάλο δείγμα.

Όπως δήλωσε, όλες οι ενδείξεις δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine.’

Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αισθάνεστε νωθρό τον εγκέφαλο σας;
Υπεγράφη η σύμβαση για ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου Πατρών "Ο Άγιος Ανδρέας"
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους για την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α' Ανατολικής Αττικής