Του Δημήτρη Καραγιώργου

‘Σώστε τα αγγεία, την καρδιά και τους νεφρούς σας περιορίζοντας το αλάτι’. Το μήνυμα αυτό στέλνει η Ελληνική Αντιϋπερτασική Εταιρεία, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης κατά του Αλατιού, που κήρυξαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υπέρτασης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, επίκουρος καθηγητής κ. Βασίλειος Βοττέας, σημειώνει ότι το αλάτι χρησιμοποιείται απλόχερα, από πολλά εκατομμύρια ατόμων σ’ όλο τον κόσμο και αποτελεί μια από τις πλέον βλαπτικές συνήθειες της καθημερινής διατροφής.

Το αλάτι που καταναλώνεται καθημερινά, είτε αυτούσιο, σαν επιπρόσθετο στο φαγητό, είτε μέσω πολλών ομάδων τροφίμων (τυριά, ψωμί, σνάκς, αλλαντικά, προκατασκευασμένα φαγητά, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες, ξηροί καρποί), δρα σαν βραδυφλεγής βόμβα στον οργανισμό, τον οποίο υποσκάπτει αργά, αλλά σταθερά, οδηγώντας σε καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα.

Η κατανάλωση αλατιού ‘ευθύνεται’ για την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά και για την αύξηση της πίεσης του αίματος. Προκαλεί, δηλαδή, υπέρταση, η οποία συναντάται στο 30% του ενήλικου πληθυσμού. Αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα οποία ‘ευθύνονται’ για το 46% των θανάτων στην χώρα μας (περίπου 50.000 σύμφωνα με στοιχεία 2005) και τον κύριο ένοχο για την πρόκληση εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακής ανεπάρκειας, και νεφροπαθειών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση νεφρικής ανεπάρκειας.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τα αγγειακά - εγκεφαλικά επεισόδια είναι η τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου και η κυριότερη αιτία σοβαρής αναπηρίας. Ο βασικότερος παράγοντας προδιάθεσης για την εμφάνισή τους, είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση, στο 70% των περιπτώσεων, με αποτέλεσμα το 25% έως 30% των ασθενών να πεθαίνει μέσα σε ένα χρόνο, ενώ το 30% των ασθενών θα εμφανίσουν νέο και βαρύτερο επεισόδιο.

Σύμφωνα με τον κ. Βοττέα, είναι εκπληκτικό, όμως δύσκολα μπορεί ν’ αντιληφθεί κάποιος πόσο μεγάλο όφελος μπορεί να προκύπτει για την υγεία του από ένα τόσο απλό μέτρο, όσο ο περιορισμός του αλατιού στη διατροφή του.

Αλάτι και υπέρταση

Η σχέση μεταξύ του αλατιού και της υψηλής πίεσης του αίματος (υπέρτασης) είναι άμεση: H κατανάλωση αλατιού αυξάνει την πίεση του αίματος, ενώ η μείωση του αλατιού στη διατροφή, μειώνει την πίεση. Ας σημειωθεί ότι για κάθε αύξηση της συστολικής πίεσης κατά 20mmHg και κατά 10mmHg της διαστολικής διπλασιάζεται ο κίνδυνος για καρδιακά επεισόδια.

Αξίζει, συνεπώς, προκειμένου ν’ αποφεύγονται, όλοι αυτοί οι πολύ σοβαροί και απειλητικοί για τη ζωή, κίνδυνοι, να προσπαθήσουμε όλοι ν’ αποβάλουμε ή να περιορίσουμε σημαντικά το αλάτι από την κουζίνα μας και τις διατροφικές επιλογές μας.

Όση ποσότητα αλατιού, άλλωστε, χρειάζεται ο οργανισμός μας, την προμηθεύεται εύκολα από τη φύση, μέσω των τροφίμων που καταναλώνει.

Να τρώμε έχοντας κατά νου την καρδιά μας, τονίζουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αντιϋπερτασικής Εταιρείας. Όταν ελαττώνουμε την ποσότητα του νατρίου και του λίπους που παίρνουμε από τις τροφές, καταφέρνουμε να μειώσουμε το βάρος του σώματός μας.

Με τις τρεις αυτές αλλαγές κάνουμε το μεγαλύτερο βήμα για να προστατευθούμε από την υπέρταση και από άλλες παθήσεις της καρδιάς.

Πολλοί χρησιμοποιούν τις λέξεις αλάτι και νάτριο σαν να έχουν την ίδια έννοια. Δεν είναι όμως έτσι. Το νάτριο είναι ένα στοιχείο που συναντάται στη φύση και σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα.

Το αλάτι είναι χλωριούχο νάτριο, μια χημική ουσία που περιέχει κατά το ήμισυ νάτριο. Ο άνθρωπος χρειάζεται νάτριο για να ζήσει και το βρίσκει εύκολα στα τρόφιμα. Τα τρόφιμα, χωρίς να προσθέσουμε καθόλου αλάτι, περιέχουν το νάτριο που χρειαζόμαστε.

Όταν ρίχνουμε παραπάνω αλάτι, παίρνουμε ως και δέκα φορές περισσότερο νάτριο από όσο χρειαζόμαστε για να έχουμε καλή υγεία. Αυτό οδηγεί συχνά σε υπέρταση. Ένας τρόπος για να ελέγξουμε το νάτριο που παίρνουμε είναι να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε αλάτι στις τροφές όταν τις μαγειρεύουμε και όταν τις τρώμε, ακόμη κι αν δεν έχουμε πρόβλημα υγείας.

Συμβουλές

Το σημαντικότερο βήμα είναι να καταλάβουμε πως το αλάτι κάνει κακό και να αποφασίσουμε να μαγειρεύουμε χωρίς αλάτι. Μερικές πρακτικές συμβουλές που βοηθάνε στην καθημερινότητα είναι:

  • Να αποφεύγουμε την χρήση της αλατιέρας κατά τη διάρκεια του φαγητού.
  • Να στραγγίζουμε τις προμαγειρεμένες τροφές και τις τροφές σε κονσέρβα που περιέχουν αλάτι για τη διατήρησή τους, ώστε να φύγει η μεγαλύτερη ποσότητα υγρών που περιέχουν αλάτι.
  • Να χρησιμοποιούμε φυσικές γεύσεις, όπως χυμό λεμονιού, κρασί, ξύδι ή φυτικά μυρωδικά, αντί για αλάτι.
  • Να ελέγχουμε τις πινακίδες στις τροφές που αγοράζουμε για την περιεκτικότητά τους σε νάτριο.
  • Να προτιμούμε τα προϊόντα που δεν περιέχουν αλάτι.

Πώς μπορούμε λοιπόν να μειώσουμε την υψηλή πίεση αίματος και να αποφύγουμε τον κίνδυνο εμφάνισης πάθησης της καρδιάς χωρίς φάρμακα; Η απάντηση είναι απλή: να μειώσουμε το νάτριο στη διατροφή μας και να περιορίσουμε το σωματικό μας βάρος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αισθάνεστε νωθρό τον εγκέφαλο σας;
Υπεγράφη η σύμβαση για ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου Πατρών "Ο Άγιος Ανδρέας"
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους για την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α' Ανατολικής Αττικής