Η περυσινή εκστρατεία της Ελληνικής Εταιρείας Γλαυκώματος φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, καθώς έχει μειωθεί στο μισό το ποσοστό όσων δεν έχουν μετρήσει ποτέ την πίεση των ματιών τους, στις ηλικίες 55 έως 70 ετών. Βελτιωμένες είναι και οι γνώσεις για το τι είναι Γλαύκωμα.

Παρόλα αυτά, τέσσερις στους πέντε δηλώνουν ότι θα ήθελαν περαιτέρω ενημέρωση για την ασθένεια, ενώ την ίδια ώρα, το 13% δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ οφθαλμίατρο, και από αυτούς το 35% δεν έχουν μετρήσει ποτέ την πίεση των ματιών τους.

Ακόμη και αυτοί που τη μετρούν δεν είναι και οι πλέον ‘επιμελείς’ ασθενείς, καθώς οι μισοί δηλώνουν ότι την έχουν μετρήσει μόλις μία φορά στο παρελθόν ή τη μετρούν μόνον όταν έχουν πρόβλημα.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την καθιερωμένη, ετήσια έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Γλαυκώματος, η οποία διενεργήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε 917 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 35 έως 70 ετών, από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και μεγάλα αστικά κέντρα και κωμοπόλεις.

Τα ευρήματά της, παρουσιάστηκαν με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Γλαυκώματος (12 Μαρτίου) στη Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Γλαυκώματος με θέμα ‘Μία καθαρή ματιά στο Γλαύκωμα’.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γλαυκώματος κ. Γεράσιμος Θ. Γεωργόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επεσήμανε πως ‘Το Γλαύκωμα είναι η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως μετά τον καταρράκτη, και η πρώτη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης στον κόσμο.

Με δεδομένο ότι δεν έχει εμφανή συμπτώματα, οι μισοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι έχουν τη νόσο, παραμένοντας αδιάγνωστοι. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού γι’ αυτή τη σοβαρή και σιωπηλή πάθηση, προκειμένου να αντιμετωπίζεται έγκαιρα.’

Ο κ. Γεωργόπουλος, έκανε λόγο για μία ‘σιωπηλή’ επιδημία, η οποία θα αφορά περισσότερους από 79,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μέχρι το 2020. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι πάσχουν 200.000 έως 250.000 άνθρωποι, με τους μισούς από αυτούς να μην το γνωρίζουν.

Αναφερόμενοι στα ευρήματα, τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Γλαυκώματος είπαν ότι στις ηλικίες ‘υψηλού κινδύνου’ (55 έως 70 ετών), ένας στους τέσσερις (26%) δεν έχουν μετρήσει ποτέ την πίεση των ματιών τους, με παρήγορο όμως το γεγονός, πως το υψηλό αυτό ποσοστό ήταν στην προηγούμενη έρευνα πολύ υψηλότερο (53%).

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ε.Ε.Γ., η τακτική και πλήρης μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης αποτελεί τον μόνο τρόπο για να διαγνωστεί έγκαιρα το Γλαύκωμα. Υπάρχουν – ανέφεραν – τρεις απλές και ανώδυνες εξετάσεις που γίνονται στο πλαίσιο της διάγνωσης του Γλαυκώματος: η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, η εξέταση του οπτικού νεύρου µε βυθοσκόπηση και η εξέταση οπτικού πεδίου.

Πρόγραμμα ελέγχων

Ο κ. Γεωργόπουλος υπογράμμισε ότι οι βλάβες από το Γλαύκωμα είναι μόνιμες, ενώ πρόσθεσε πως ‘αν και εκδηλώνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, είναι πιο συχνό στις μεγαλύτερες ηλικίες και με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, οι εκτιμήσεις της επίπτωσης του Γλαυκώματος αυξάνονται.’
Για το λόγο αυτό όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, θα πρέπει κάθε δύο χρόνια να κάνουν έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο.

Με δεδομένο ότι η επίπτωση της ασθένειας αυξάνεται στις ηλικίες αυτές, ο έλεγχος για Γλαύκωμα σε όλους τους ασθενείς που επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο για την πρεσβυωπία τους, είναι ένα σοβαρό βήμα στην πρόληψη της πάθησης.

Άτομα με παράγοντες κινδύνου για Γλαύκωμα θα πρέπει να εξετάζονται κάθε χρόνο.
Τέτοιοι παράγοντες είναι η αυξημένη ή οριακή ενδοφθάλμια πίεση, το οικογενειακό ιστορικό Γλαυκώματος, ηλικία άνω των 60 ετών, φαρμακευτική αγωγή µε κορτιζόνη σε σταγόνες τοπικά, παλαιός τραυματισμός στο µάτι και μυωπία.

Αντιμετώπιση

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στη διάγνωση και τη θεραπεία του Γλαυκώματος. Σύγχρονες εξεταστικές μέθοδοι καθιστούν εφικτή την ανίχνευσή του στα αρχικά στάδια, στα οποία η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να αναστείλει βαρύτερες μόνιμες βλάβες.
Η θεραπεία μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω απώλεια όρασης και γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η πρώιμη διάγνωση και η αντιμετώπιση όσο το δυνατόν νωρίτερα.

’Το Γλαύκωμα’ εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργόπουλος ‘ρυθμίζεται αλλά δεν θεραπεύεται. Αυτό σημαίνει ότι από τη θεραπεία περιμένουμε την αναστολή ή επιβράδυνση της εξέλιξης και όχι βελτίωση της βλάβης.’

Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς µε Γλαύκωμα που βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή να µην ξεχνούν να βάζουν καθημερινά τις σταγόνες τους και να µην αμελούν τις επισκέψεις παρακολούθησης στον οφθαλμίατρό τους.

Ο οφθαλμίατρος θα πρέπει να ενημερώσει τους ασθενείς για την πάθηση, το είδος της θεραπείας, τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων και τη σημασία της σωστής συμμόρφωσης, όπως επίσης και για την πιθανότητα εμφάνισης του Γλαυκώματος σε άλλα μέλη της οικογένειας τους.

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γλαυκώματος, 12 Μαρτίου 2009, και με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την ασθένεια του Γλαυκώματος, θα τοποθετηθούν από την Ελληνική Εταιρεία Γλαυκώματος περίπτερα ενημέρωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

  • Αθήνα: πεζόδρομος Κοραή (Πανεπιστήμιο) τις ώρες 8:00 πμ – 2:00 μμ
  • Θεσσαλονίκη: πλ. Αριστοτέλους, τις ώρες 8:00 πμ – 2:00 μμ

Από τα περίπτερα θα διανέμεται πληροφοριακό υλικό, ενώ θα παρευρίσκονται και γιατροί από την Ελληνική Εταιρία Γλαυκώματος για την ενημέρωση του κοινού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη