Υπάρχει αυξημένη εμφάνιση καταγμάτων σπονδύλων σε παιδιά με αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους, σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές. Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Dr. Meranda Nakhla, η έρευνα έδειξε ότι τα κατάγματα δεν είναι ασυνήθιστη κατάσταση στον πληθυσμό αυτόν του υψηλού κινδύνου.

Αυτά τα παιδιά είναι γνωστό πως βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν μη φυσιολογικά χαμηλή οστική μάζα-κατάσταση που ονομάζεται οστεοπενία- η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε οστεοπόρωση.

Στο περιοδικό ‘Pediatrics’, η Nakhla, του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Παίδων του Μόντρεαλ και οι συνεργάτες της, αναφέρουν ότι εξέτασαν 90 ασθενείς που επισκέφτηκαν τη ρευματολογική κλινική του νοσοκομείου. Τα παιδιά εμφάνιζαν παθήσεις όπως νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα και διάφορα είδη νόσων του συνδετικού ιστού.

Συνολικά, 10 αγόρια και 7 κορίτσια, ποσοστό 19%, φάνηκε να έχουν υποστεί 50 κατάγματα σπονδύλων, δηλαδή 2,9 κατά μέσον όρο για κάθε παιδί, το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού.

Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για κατάγματα ήταν το αρσενικό φύλο, το αυξημένο σωματικό βάρος και η υψηλή αθροιστική δόση στεροειδών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της νόσου.

Η Nakhla σημειώνει ότι ποσοστό 44% των παιδικών καταγμάτων σπονδύλων δεν είχε εξωτερικά συμπτώματα. Επομένως, τα ευρήματα εγείρουν το ερώτημα αν τα παιδιά με ρευματικές νόσους θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά για κατάγματα, καταλήγει η ερευνήτρια.

Πηγές:
‘Pediatrics’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο