Η κυστεοσκόπηση με φθορισμό μπορεί να βελτιώσει τον εντοπισμό και την εκτομή των θηλωματοειδών καρκινικών αλλοιώσεων της ουροδόχου κύστης και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρώιμης επανεμφάνισης των μη μυϊκών επιθετικών όγκων.

Η επανεμφάνιση του όγκου μειώθηκε κατά 21% στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε κυστεοσκόπηση φθορισμού σε σύγκριση με την τυποποιημένη κυστεοσκόπηση λευκού φωτός.

Μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συμπόσιο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας, έδειξε ότι η κυστεοσκόπηση φθορισμού με Hexvix μπορεί να εντοπίσει όγκους, οι οποίοι δεν είναι ορατοί με κυστεοσκόπηση λευκού φωτός, βελτιώνοντας τον εντοπισμό και την εκτομή μη μυϊκών επιθετικών θηλωματοειδών όγκων της ουροδόχου κύστης και οδηγώντας, κατά συνέπεια, σε μείωση της συχνότητας επανεμφάνισης στους εννέα μήνες.

Αυτή η μεγάλη, πολυκεντρική μελέτη φάσης 2 πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική και περιλάμβανε 766 ασθενείς που είχαν υποβληθεί είτε σε κυστεοσκόπηση.

Το 46% των ασθενών που υποβλήθηκε σε κυστεοσκόπηση λευκού φωτός/TURB παρουσίασε επανεμφάνιση σε σύγκριση με το 36% μόνο των ασθενών που υποβλήθηκε σε κυστεοσκόπηση με φθορισμό/TURB, δηλαδή μια σχετική μείωση της τάξης του 21% στη συχνότητα επανεμφάνισης.

Οι 41 από τους ασθενείς που συμπεριλήφθησαν στη μελέτη εμφάνισαν καρκίνωμα in situ (CIS). Tο 32% αυτών των ασθενών (13 ασθενείς) διαγνώστηκε μόνο με κυστεοσκόπηση φθορισμού Hexvix.

Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, Barton Grossman, MD, καθηγητής του τμήματος ουρολογίας στο MD Anderson Cancer Center, Xιούστον, σχολίασε: ‘Είναι γνωστό ότι το 50%-70% των ασθενών με μη μυϊκό, επιθετικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης θα επανεμφανίσει καρκίνο.

Aυτή είναι η πρώτη μελέτη που καταγράφει προοδευτικά ότι η κυστεοσκόπηση με Hexvix δεν βελτιώνει μόνο τον εντοπισμό, αλλά μειώνει επίσης την επανεμφάνιση του μη μυϊκού επιθετικού καρκίνου της κύστης σε σύγκριση με την κυστεοσκόπηση που πραγματοποιείται κάτω από λευκό φως μόνο, και μπορεί επομένως, να παρέχει καλύτερη φροντίδα για τον ασθενή.

H ουρολογική κοινότητα περίμενε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης και τα ευρήματα αυτά θα είναι πιλοτικά για την εφαρμογή της κυστεοσκόπησης με φθορισμό Hexvix’.

Περιστατικά

‘Κάθε χρόνο, εμφανίζονται περίπου 120.000 νέα περιστατικά καρκίνου της ουροδόχου κύστης στην Ευρώπη, ενώ αποτελεί την τέταρτη συχνότερη κακοήθεια στους άνδρες και την όγδοη συχνότερη κακοήθεια στις γυναίκες, αναφέρει ο καθηγητής Per-Uno Malmstrom, τμήμα Oυρολογίας, Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο, Oυψάλα, Σουηδία.

Και προσθέτει:

‘Στις μέρες μας, οι ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες για τη θεραπεία των μη επιθετικών όγκων. Παρόλα αυτά, μέχρι και το 46% των περιστατικών καρκίνου της ουροδόχου κύστης θα επανεμφανιστεί στην πρώτη παρακολούθηση.

Η κυστεοσκόπηση με φθορισμό απαντά στην ανάγκη για καλύτερη διάγνωση και θεραπεία προκειμένου να μειωθούν αυτές οι επανεμφανίσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα