Το συχνό πλύσιμο των χεριών και η εφαρμογή μάσκας προσώπου στο σπίτι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της μετάδοσης των ιών της γρίπης μέσα στο σπίτι, αν τα μέτρα ακολουθηθούν έγκαιρα, σύμφωνα με έρευνα από το Χόνγκ Κονγκ.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Annals of Internal Medicine’, φαίνονται σημαντικά, καθώς ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι σε περίοδο πανδημίας, αν στα νοσοκομεία υπάρχει έλλειψη υποδομών ώστε να παραμείνουν οι ασθενείς σε καραντίνα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, ενδεχομένως δεν μπορούν να υπάρξουν υποδομές για να τεθούν σε καραντίνα όλοι οι πολίτες που έχουν μολυνθεί και μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν στο σπίτι ορισμένοι ασθενείς.

Όπως υπογραμμίζουν, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η υγιεινή των χεριών και οι μάσκες μπορούν να μειώσουν τη μετάδοση του ιού της γρίπης αν εφαρμοστούν νωρίς μετά την έναρξη των συμπτωμάτων σε ασθενή. Με επικεφαλής τον ειδικό σε θέματα δημόσιας υγείας, Ben Cowling, του Πανεπιστημίου του Χόνγκ Κόνγκ, οι ερευνητές επέλεξαν ασθενείς που ήταν θετικοί στον ιό της γρίπης Α ή Β.

Μαζί με άλλα μέλη νοικοκυριών τοποθετήθηκαν τυχαία σε ομάδες-μια με κάποιου βαθμού εκπαίδευση σε θέματα υγείας, δεύτερη που ανέλαβε να πλένει τα χέρια της τακτικά και τρίτη που έπλενε τα α χέρια της και φορούσε χειρουργικές μάσκες.

Από τα 259 νοικοκυριά που έλαβαν μέρος στην έρευνα, 60 μέλη φάνηκε να έχουν προσβληθεί μια εβδομάδα μετά την εισαγωγή των μέτρων. Ωστόσο, υπήρξαν λιγότερες μολύνσεις στα νοικοκυριά όπου εφαρμόστηκαν τα δυο μέτρα έγκαιρα.

Η υγιεινή των χεριών και οι μάσκες προσώπου φαίνεται να εμποδίζουν τη μετάδοση του ιού της γρίπης όταν εφαρμοστούν 36 ώρες από την έναρξη συμπτωμάτων, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις είναι σημαντικές για την άμβλυνση της πανδημίας γρίπης.

Πηγές:
‘Annals of Internal Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]