Έχοντας βασιστεί σε βηματοδότη για 20 χρόνια, η Carol Kasyjanski, είναι η πρώτη ασθενής παγκοσμίως στην οποία εμφυτεύτηκε ασύρματος βηματοδότης, ο οποίος επιτρέπει στον γιατρό της να παρακολουθεί την υγεία της από μακριά, μέσω διαδικτύου.

Όταν η Kasyjanski κατευθύνεται στο νοσοκομείο για την εξέταση ρουτίνας, σχεδόν το 90% της εξέτασης έχει γίνει, καθώς ο γιατρός έχει απευθυνθεί στον υπολογιστή του για να μάθει τα περισσότερα στοιχεία που χρειαζόταν να γνωρίζει για την υγεία της ασθενούς του.

Πριν από 3 εβδομάδες, η Kasyjanski, 61 ετών έγινε η πρώτη λήπτρια βηματοδότη παγκοσμίως, ο οποίος συνδέεται με ασύρματο σύστημα παρακολούθησης που μέσω του Διαδικτύου μεταφέρει στον γιατρό της πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία της.

Η Kasyjanski, υποφέρει από σοβαρή καρδιακή νόσο εδώ και 20 χρόνια και δήλωσε πως η συσκευή της έδωσε αυτοπεποίθηση και νέα παράταση ζωής, γιατί αν ο βηματοδότης της σταματούσε να λειτουργεί μόνο η άμεση δράση θα της έσωζε τη ζωή.

Γνωρίζει πως η καρδιά της βρίσκεται κάτω από διαρκή παρακολούθηση τώρα.

Ο Dr. Steven Greenberg, του Κέντρου Αρρυθμίας και Βηματοδότη St. Francis δήλωσε ότι η νέα τεχνολογία τον βοηθά να αντιμετωπίζει καλύτερα τους ασθενείς του και ενδεχομένως θα αποτελέσει τη νέα τάση στους βηματοδότες. Δήλωσε πως ο server και η απομακρυσμένη οθόνη επικοινωνούν τουλάχιστον μια φορά την ημέρα για να ‘κατεβάσουν’ όλες τις σχετικές πληροφορίες και να ειδοποιήσουν τον γιατρό και την ασθενή αν συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο.

Δήλωσε πως αποτελεί τεράστια άνεση για τον ασθενή όσον αφορά την επαφή με τον γιατρό του.

Σε μεγαλύτερη κλίμακα ενισχύει την ικανότητα εντοπισμού και αξιολόγησης ενδεχομένων προβλημάτων με τους βηματοδότες και άλλων αρρυθμιών που δυνητικά θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες.

Παγκοσμίως υπάρχουν περισσότερα από 3 εκατ. άνθρωποι με βηματοδότη, ενώ τοποθετούνται 600.000 βηματοδότες κάθε χρόνο.

Ο Greenburg δήλωσε ότι η ασύρματη τεχνολογία πιθανόν θα γίνει περισσότερο συχνή στη φροντίδα ασθενών και θα δώσει περισσότερο χρόνο στους γιατρούς να εστιάσουν στους ασθενείς τους παρά στις εξετάσεις ρουτίνας.

Στο μέλλον οι νέοι βηματοδότες μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιούνται και για την παρακολούθηση της υπέρτασης, τη μέτρηση της γλυκόζης και την καρδιακή ανεπάρκεια, δήλωσε ο γιατρός.

Ο ασύρματος βηματοδότης έλαβε έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων τον Ιούλιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο