Δυο φάρμακα που χορηγούνται για την οστεοπόρωση μπορεί ενδεχομένως να είναι αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση των ιών της γρίπης, συμπεριλαμβανομένων των H1N1 (νέα γρίπη) και H5N1 (γρίπη των πτηνών), σύμφωνα με ερευνητές από το Χόνγκ Κόνγκ.

Πρόκειται για την παμιδρονάτη και τη ζολεδρονάτη. Στο πείραμά τους οι ερευνητές εξέθεσαν ανθρώπινα κύτταρα που είχαν μολυνθεί με τον ιό της γρίπης στα δυο φάρμακα.

Παρατήρησαν ότι τα φάρμακα προκάλεσαν επιπλέον παραγωγή ενός τύπου λευκών κυττάρων, των κυττάρων yd-T, που προχώρησαν στην εξουδετέρωση ανθρώπινων κυττάρων που είχαν μολυνθεί με τον ιό της γρίπης.

Οι ιοί της γρίπης μπορούν να πολλαπλασιάζονται μόνο σε ζωντανά ανθρώπινα ή ζωικά κύτταρα και η εξουδετέρωση μολυσμένων κυττάρων θα σταματούσε την αναπαραγωγή των ιών, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ο Lau Yu-lung από το Πανεπιστήμιο του Χόνγκ Κόνγκ περιέγραψε τα μολυσμένα κύτταρα σαν ‘εργοστάσια που παράγουν ιούς’. Τα φάρμακα αυτά επιτίθενται ειδικά στους ιούς και η μέθοδος αυτή εξουδετερώνει τα ‘εργοστάσια που παράγουν τους ιούς’.

Ο ερευνητής Malik Peiris, δήλωσε ότι τα φάρμακα μπορούν ενδεχομένως να ενισχύσουν την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται συνεχώς, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, πρόσθεσε ο ερευνητής.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε πειράματα σε ζώα και στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα