Ο σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός HPV, ο οποίος προκαλεί καρκίνο του τραχήλου ενοχοποιείται και για τα μισά περιστατικά καρκίνου του πέους, ανακοίνωσαν Ισπανοί ερευνητές.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα ήδη διαθέσιμα εμβόλια κατά του ιού HPV για τον καρκίνο του τραχήλου μπορεί πιθανόν να είναι αποτελεσματικά στη μάχη κατά του καρκίνου του πέους, δήλωσαν γιατροί από το Ινστιτούτο Ογκολογίας της Καταλονίας, στη Βαρκελώνη.

Ο καρκίνος του πέους είναι πολύ πιο σπάνιος από του τραχήλου και αφορά λιγότερο από το 1% των καρκίνων ενηλίκων αντρών στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική, αν και τα περιστατικά μπορεί να φτάσουν έως το 10% σε περιοχές της Αφρικής και της Ασίας.

Παγκοσμίως, σημειώνονται περισσότερα από 26.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο.

Η Dr. Silvia de Sanjose και οι συνεργάτες της επισκόπησαν περιστατικά καρκίνου του πέους που είχαν αναφερθεί σε έρευνες μεταξύ του 1986 και 2008 και ανακάλυψαν ότι ποσοστό 46,9% των όγκων συνδέονταν με τον ιό HPV.

Σχεδόν όλοι από αυτούς συνδέονταν με τα στελέχη 16 και 18, του ιού HPV, τους δυο τύπους που πιο συχνά προκαλούν καρκίνο του τραχήλου και στους οποίους στοχεύουν τα εμβόλια κατά του τραχήλου, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό 'Journal of Clinical Pathology'.

Πηγές:
'Journal of Clinical Pathology'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]