Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, στον Καναδά, εργάζονται στον τομέα της δημιουργίας προσθετικών τροφίμων που θα απευθύνονται σε ανθρώπους που αποφεύγουν τα συνθετικά υλικά στις τροφές τους, εστιάζοντας στη δύναμη των φυσικών συντηρητικών.
Τα μάνγκο, το σιτάρι και το κριθάρι μελετώνται με την ελπίδα ότι θα καταστήσουν πιο ασφαλή τα τρόφιμα, ενώ ταυτόχρονα δεν θα απογοητεύσουν αυτούς που αντιτίθενται στα τεχνητά συντηρητικά των τροφίμων.
Είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθούν προϊόντα έτοιμα για κατανάλωση χωρίς παθογόνους οργανισμούς και χωρίς να βλαφτεί το προϊόν, δήλωσε ο ερευνητής Michael Gaenzle. Πρόκειται για νέα πρόκληση στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.
Οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν συντηρητικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε έτοιμες σαλάτες και γεύματα-όλα από τα παραπάνω έχουν την τάση να αναπτύσσουν λιστέρια, σαλμονέλα, Ε.coli και άλλα βλαβερά βακτήρια.
Οι δυνητικά θανατηφόροι μικροοργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και αν η τροφή βρίσκεται στο ψυγείο και μπορεί να εξαπλωθούν σε χέρια, ζυγαριές και σκεύη κουζίνας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα μελετούν παράγοντες που εξουδετερώνουν τα μικρόβια των τροφίμων που αποκτώνται με φυσικό τρόπο. Όπως δήλωσε ο Gaenzle, αν κάποιος αντικαταστήσει τα χημικά με φυσικά συντηρητικά χωρίς να διακυβεύει την ασφάλεια, η ποιότητα τροφίμων είναι καλύτερη.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι βακτηριοκίνες-μικρές πρωτεΐνες που παράγονται από βακτήρια λακτικού οξέως- μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξουδετερωθούν βακτήρια λιστέριας σε προϊόντα κρέατος.
Όπως δήλωσαν, οι περισσότεροι από αυτούς τους οργανισμούς δεν προκαλούν βλάβη σε ανθρώπους ή ζώα και χρησιμοποιούνται για τη ζύμωση της τροφής, για παράδειγμα το τυρί, το σαλάμι και το γιαούρτι, δήλωσε ο Gaenzle.
Ο Gaenzle έχει εντοπίσει ουσίες κατά της λιστέριας στις πολυφαινόλες-χημικές ουσίες που υπάρχουν στα φυτά-οι οποίες προήλθαν από σιτάρι και κριθάρι.
Τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται και στο σιτάρι και κριθάρι μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για να παραταθεί η ζωή των δημητριακών και ψωμιών στο ράφι, δήλωσε ο Gaenzle. Εκχύλισμα μάνγκο φάνηκε πολύ αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση της λιστέριας σε σαλάτες.
Η Christina Engels, δήλωσε ότι το μάνγκο περιέχει τανίνες-ουσία που βρίσκεται σε πολλά φρούτα όπως τα σταφύλια.
Αυτές οι τανίνες είναι δυνατό φυσικό συντηρητικό δήλωσε η Engels.
Το συντηρητικό από εκχύλισμα μάνγκο θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί σαν συστατικό σε έτοιμες σαλάτες και φρέσκους χυμούς, αν περάσει από τεστ καταλληλότητας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ξεκίνησε η αποστολή SMS για το δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπιησης της παχυσαρκίας
Ο Δ. Ευγενίδης εκ νέου πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Healthcare Transformation - Γρ. Καρέλος: Οι ανάγκες υποστήριξης από τους επαγγελματίες Υγείας [βίντεο]