Γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση από το σύντροφό τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από διάφορες νόσους σε σχέση με άλλες γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στις νόσους- πολλές από τις οποίες δεν συνδέονται παραδοσιακά με τη βία- περιλαμβάνονται πόνος στην κοιλιά, πόνος στο στήθος, πονοκέφαλοι, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.

Η επικεφαλής της έρευνας, Amy Bonomi, του Πανεπιστημίου του Οχάιο, δήλωσε ότι περίπου οι μισές από τις διαγνώσεις που εξέτασε ήταν περισσότερο συνήθεις σε κακοποιημένες γυναίκες παρά στις υπόλοιπες.

Η κακοποίηση σχετίζεται με περισσότερες συνέπειες από κοψίματα και μώλωπες. Οι κακοποιημένες γυναίκες είχαν σχεδόν εξαπλάσιες πιθανότητες να κάνουν χρήση ουσιών και περισσότερες από τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Οι ερευνητές εξέτασαν το ιατρικό ιστορικό 3.568 γυναικών και διενήργησαν τηλεφωνική συνέντευξη. Από αυτές, 242 ανέφεραν ότι κακοποιήθηκαν από το σύντροφό ή το σύζυγό τους.

Όπως δήλωσε η Bonomi, οι γυναίκες αυτές δεν ανακοινώνουν μόνο ότι πάσχουν από κατάθλιψη ή ότι έχουν κοψίματα και μώλωπες. Επισκέπτονται τον γιατρό τους για διάγνωση νόσων. Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για να διαπιστώνουν αν οι γυναίκες ασθενείς έχουν υποστεί κακοποίηση.

Παράγοντες όπως η κατάθλιψη, η χρήση ουσιών, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα κοψίματα και οι μώλωπες θα πρέπει να θεωρούνται πιθανά σημάδια κακοποίησης.

Πρόσθεσε, ότι πολλές γυναίκες αποκρύπτουν ότι βρίσκονται σε σχέσεις όπου κακοποιούνται και έτσι οι γιατροί θα πρέπει να είναι καχύποπτοι αν οι ασθενείς τους εμφανίζουν οποιαδήποτε από αυτές τις διαγνώσεις και τα συμπτώματα που εμφανίζονται πολύ συχνότερα στα θύματα κακοποίησης.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine.’

Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα