Ενήλικες που κακοποιήθηκαν σωματικά στην παιδική τους ηλικία έχουν 56% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας σε σύγκριση με όσους δεν κακοποιήθηκαν, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της σωματικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία και της διάγνωσης οστεοαρθρίτιδας. Έχοντας αναλύσει στοιχεία από έρευνα του 2005 εντόπισαν σημαντική σχέση μεταξύ σωματικής κακοποίησης και οστεοαρθρίτιδας στην ενήλικη ζωή.

Όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα, ποσοστό 10,2% όσων εμφάνισαν οστεοαρθρίτιδα ανέφεραν ότι είχαν κακοποιηθεί σωματικά ως παιδιά σε σύγκριση με 6,5% αυτών που δεν είχαν εμφανίσει οστεοαρθρίτιδα

Ο επικεφαλής της έρευνας, Esme Fuller-Thomson, δήλωσε ότι η έρευνα στηρίζει την ανάγκη διερεύνησης του πιθανού ρόλου που παίζει η κακοποίηση των παιδιών στην ανάπτυξη χρόνιας νόσου.

Η ερευνήτρια Sarah Brennenstuhl, από το πανεπιστήμιο του Τορόντο, δήλωσε ότι με έκπληξη διαπίστωσε ότι η σημαντική σχέση μεταξύ παιδικής κακοποίησης και οστεοαρθρίτιδας ίσχυε ακόμα και όταν έλαβε υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ευρήματα όπως η παχυσαρκία, η άσκηση, η ηλικία, το φύλο, το εισόδημα και η εθνικότητα.

Σύμφωνα με τον Fuller-Thomson, μια σημαντική οδός για μελλοντική έρευνα είναι η διερεύνηση των τρόπων μέσω των οποίων μπορεί να εμφανιστεί οστεοαρθρίτιδα σαν συνέπεια παιδικής σωματικής κακοποίησης.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Arthritis Care & Research.’

Πηγές:
‘Arthritis Care & Research.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα