Η νέα συμφωνία άδειας παρέχει στη Merck το δικαίωμα να αναπτύξει επιπλέον αντισώματα χρησιμοποιώντας τις πλατφόρμες Azymetric και EFECT της Zymework. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Zymeworks θα παρέχει στη Merck παγκόσμια δικαιώματα εκμετάλλευσης έρευνας, ανάπτυξης και εμπορευματοποίησης έως και τριών νέων πολυειδικών αντισωμάτων.

Η πλατφόρμα Azymetric της Zymework επιτρέπει τον μετασχηματισμό μονοειδικών αντισωμάτων σε διειδικά και πολυειδικά αντισώματα, τα οποία επιτρέπουν ταυτόχρονη σύνδεση σε διάφορους στόχους ασθενειών.

Η Merck και η Zymeworks άρχισαν να συνεργάζονται σχεδόν πριν από μια δεκαετία για την ανάπτυξη διειδικών αντισωμάτων και επέκτειναν περαιτέρω αυτήν τη συνεργασία το 2014.

Το κύριο υποψήφιο προϊόν της Zymeworks, είναι ένα διειδές αντίσωμα που έχει κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Azymetric Zanidatamab, βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση 2 κλινικής ανάπτυξης. Έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει την πρωτεΐνη HER2 και δοκιμάζεται ως θεραπεία για τον καρκίνο της χοληφόρου οδού, τον καρκίνο του μαστού και άλλους τύπους καρκίνου που εκφράζουν το HER2.

Το δεύτερο υποψήφιο προϊόν, είναι ένα σύζευγμα διειδικού φαρμάκου αντισώματος, ZW49, που βρίσκεται σε φάση 1 κλινικςή ανάπτυξης, επίσης ως θεραπεία για το καρκίνο που εκφράζει το HER2.

Εκτός από τη Merck, η Zymeworks υπέγραψε συμφωνίες με πολλές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως οι Eli Lilly, Celgene, GlaxoSmithKline και Daiichi Sankyo. Η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία BeiGene κατέχει επίσης τα δικαιώματα για το Zanidatamab και το ZW49 σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Νότιας Κορέας, καθώς και της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

"Είμαστε πολύ περήφανοι που οι ηγέτες της ογκολογίας όπως η Merck αναγνωρίζουν την αξία των θεραπευτικών πλατφορμών μας και συνεχίζουν να επιστρέφουν για εκτεταμένη πρόσβαση στην τεχνολογία μας. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη σχέση μας με τη Merck καθώς προάγει επιπλέον πολυεπίπεδη υποψηφίους προς την κλινική ", ανέφερε ο ο Ali Tehrani, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Zymeworks. .

 

Πηγές:
http://www.pmlive.com/pharma_news/merck_expands_partnership_with_zymeworks_for_multispecific_antibodies_1344678

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία