Την πιθανότητα να σταματήσουν εκ νέου - από τις 11 Απριλίου - τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στον ΟΠΑΔ, επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί της Αττικής.
Με επιστολή που έστειλε την Τετάρτη στον πρόεδρο του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) κ. Κυριάκο Σουλιώτη, η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) επισημαίνει ότι δεν είναι ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα εξόφλησής τους.
Στην επιστολή ανάφέρονται τα εξής:
'Όπως ήδη σας ενημερώσαμε, η γενική συνέλευση του ΦΣΑ, αποφάσισε στις 4 Απριλίου την αναστολή των κινητοποιήσεων απέναντι στο Ταμείο σας, μέχρι 30 Απριλίου. Σημαντικό ρόλο στην ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις και η οποία προτάθηκε στη γενική συνέλευση, έπαιξε η δέσμευσή σας, ότι:
- Εντός της τρέχουσας εβδομάδας, θα πληρωθούμε όλες τις οφειλές του Ταμείου σας, που προκύπτουν από τις συνταγές που εκτελέσαμε στα φαρμακεία μας κατά τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2011.
- Μέχρι 30 Απριλίου θα πληρωθούμε όλες τις οφειλές του Ταμείου σας για το έτος 2010 για συνταγές που εκτελέστηκαν στα φαρμακεία μας μέχρι και τον Οκτώβριο 2010.
Αδύνατη
Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε προάγγελοι κακών ειδήσεων, η απλή λογική λέει ότι μέσα σε αυτή την εβδομάδα δεν είναι δυνατή η πληρωμή 7.000 φαρμακοποιών (3.500 φαρμακεία Χ 2 μήνες) του ΦΣΑ. Από έρευνα που κάναμε σήμερα, ανακαλύψαμε ότι οι ΥΠΑΔ της Αττικής δεν έχουν όλες ξεκινήσει την πληρωμή των φαρμακοποιών, κάποιες δε που έχουν ξεκινήσει, έχουν προωθήσει για πληρωμή έναν πολύ μικρό αριθμό φαρμακείων.
Μερικοί πάρεδροι μάλιστα, προβάλουν αντιρρήσεις στην υπογραφή των ενταλμάτων για διάφορους λόγους που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο τους, το οποίο οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν.
Δεν είναι δυνατόν π.χ. να απαιτείται για την προώθηση των πληρωμών των μελών μας, νέα ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα που να ισχύει κατά την ημερομηνία πληρωμής. Κάτι τέτοιο ουδέποτε ζητείται από οποιοδήποτε άλλο Ταμείο, ούτε είμαστε υποχρεωμένοι να το πράττουμε.
Αν αυτά τα ξέραμε χθες, να είστε σίγουροι ότι δεν θα συμφωνούσαμε με την αναστολή της κινητοποίησης. Παρότι η Γ.Σ. αποφάσισε να σας δοθεί πίστωση μέχρι 30 Απριλίου για την εξόφληση του ανωτέρω «πακέτου», είναι προφανές ότι αγενική συνέλευση δεν καταφέρετε να είστε συνεπείς με το πρώτο σκέλος της υπόσχεσής σας που αφορά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2011, είναι αδύνατον να είστε συνεπείς στο δεύτερο που αφορά πολλά περισσότερα εντάλματα.
Ως εκ τούτου, το διοικητικό συμβούλιο θα επανεξετάσει στο τέλος της εβδομάδας την κατάσταση, εκτιμώντας τα δεδομένα και αποφασίζοντας πιθανότατα συνέχιση των κινητοποιήσεων από την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011'.
Επιπλέον Πληροφορίες
Προσθέστε το iatronet.gr στο DiscoverΕιδήσεις υγείας σήμερα
Νέα θεραπεία για τη νεοαγγειακή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
ΕΜΑ: Πρώτο από του στόματος φάρμακο για την ψωρίαση κατά πλάκας
Ο ΠΦΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας