Τα δόντια της δείχνει και φέτος η γρίπη, η οποία έχει προκαλέσει το θάνατο 17 ανθρώπων στη χώρα μας, ενώ 72 έχουν νοσηλευτεί σε σοβαρή κατάσταση σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έως την περασμένη Πέμπτη, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα.

Βρίσκονται, επίσης, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά της αντίστοιχης εβδομάδας της περσινής περιόδου 2010 - 2011 και της περιόδου της πανδημίας 2009 - 2010, όπου κατά την 9η εβδομάδα του έτους βρισκόταν σε αποδρομή το επιδημικό και το πανδημικό κύμα αντίστοιχα.

Κατά την εβδομάδα 27 Φεβρουαρίου - 4 Μαρτίου 2012, απεστάλησαν στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης συνολικά 82 κλινικά δείγματα. Τα 53 (64,6%) από αυτά ήταν θετικά για ιούς γρίπης. Τα 23 (43,4%) από τα θετικά δείγματα ήταν ιός γρίπης τύπου Β και τα 30 (56,6%) ήταν ιός γρίπης τύπου Α(Η3Ν2).

  • Μέχρι τις 8 Μαρτίου 2012 (ώρα 13:00), στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 70 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 4 σοβαρά περιστατικά που δεν νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ.
  • Έχουν, επίσης, καταγραφεί 15 θάνατοι. Οι εν λόγω θάνατοι αφορούν σε 11 ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και σε 4 ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Ένα από τα δεκαπέντε αυτά κρούσματα ήταν εισαγόμενο.
  • Την ίδια εβδομάδα, η θνησιμότητα στην Ελλάδα από όλες τις αιτίες κυμάνθηκε στα πλαίσια της αναμενόμενης.
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, με βάση τα παραπάνω, η δραστηριότητα της γρίπης συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν εξακολουθούν να είναι το Α(Η3Ν2) και Β.