Υγειονομική Διάταξη για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν ή να απασχοληθούν στη χώρα μας, εξέδωσε την Κυριακή το υπουργείο Υγείας.

Η διάταξη υπογράφεται από τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο και περιλαμβάνεται στο πλαίσιο μέτρων για τον έλεγχο της μετανάστευσης, που ανακοίνωσε από κοινού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Οι μετανάστες που πάσχουν από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα θα νοσηλεύονται ακόμη και σε καραντίνα, σε ειδικούς χώρους νοσοκομείων που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Η Υγειονομική Διάταξη του κ. Λοβέρδου αναφέρει ότι τα νοσήματα για τα οποία θα γίνεται υποχρεωτικός έλεγχος και νοσηλεία, είναι τα εξής:
  • Λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα που απαιτούν για τον περιορισμό της μεταδόσεως τους απομόνωση ή περιορισμό (καραντίνα): Πανδημική γρίπη, SARS, ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί, χολέρα, διφθερίτιδα, ενεργός φυματίωση, πανώλη, ευλογιά, κίτρινος πυρετός.
  • Λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα που αποτελούν ιατρικό επείγον με διεθνή υγειονομική σημασία σύμφωνα με τα κριτήρια που απαιτούνται από τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό:
Ενεργός φυματίωση, ελονοσία, πολιομυελίτιδα από φυσικό τύπο ιού (wildtype), ενεργός σύφιλη η οποία είναι στο στάδιο της μετάδοσης, ενεργός λέπρα η οποία είναι στο στάδιο της μεταδόσεως, αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα, μαλακό έλκος, ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί.

Έλεγχος

Για τα νοσήματα αυτά καθιερώνεται υποχρεωτικός έλεγχος όλων των μεταναστών και αιτούντων άσυλο ή visa για είσοδο, καθώς και των μεταναστών που επιθυμούν να παραμείνουν μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.

Οι ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από τα ανωτέρω νοσήματα αποκλείονται από την είσοδό τους στη χώρα.

Στην περίπτωση δε που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα περιορίζονται κατά τρόπο τέτοιον ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.

Ειδικά για το HIV, HBV,HCV θα υπάρχει ειδικός έλεγχος για τα εκδιδόμενα άτομα που στερούνται του προβλεπόμενου βιβλιαρίου υγείας, καθώς και για τα άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.

Σε κάθε περίπτωση για τους ελέγχους και τα λαμβανόμενα μέτρα εφαρμόζονται οι οικείες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τις ως άνω ασθένειες εντάσσονται ιδίως οι προερχόμενοι από χώρα που ενδημούν τέτοια νοσήματα ή όσοι είναι εκδιδόμενα πρόσωπα που στερούνται βιβλιαρίου υγείας ή είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, ή διαβιούν σε οικίες ή άλλους χώρους όπου δεν πληρούνται οι στοιχειώδεις όροι υγιεινής (συμπεριλαμβανομένων και των αστέγων).

Καραντίνα

Επιβάλλεται υποχρέωση υγειονομικής εξέτασης, εμβολιαστικής κάλυψης, νοσηλείας και θεραπευτικής αγωγής των ως άνω προσώπων κατά την είσοδο τους στην χώρα. Επίσης, επί ενδείξεων απομόνωσης επιβάλλεται περιορισμός - καραντίνα.

Τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τα τμήματα υγείας περιφερειών της χώρας υποχρεούνται να δημιουργήσουν ειδικούς χώρους για απομόνωση, περιορισμό - καραντίνα και νοσηλεία, οι οποίοι πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλούς ιατρικής αντιμετώπισης και φύλαξης των νοσηλευομένων.

Απασχόληση

Απαγορεύεται η απασχόληση ατόμων, που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα που τα οποία μεταδίδονται δια της διατροφικής αλυσίδας σε όλα τα στάδια παραγωγής και διάθεσης πάσης φύσεως προϊόντων διατροφής.

Ιδιοκτήτες

Οι κύριοι ή οι νομείς κτιρίων και λοιπών χώρων διαμονής που έχουν καταληφθεί χωρίς τη συναίνεσή τους από τρίτους υπό συνθήκες που μπορεί να προκαλείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία υποχρεούνται να ενεργήσουν για την άμεση αποβολή των ως άνω τρίτων. Σε αντίθετη περίπτωση χαρακτηρίζονται συνυπεύθυνοι.

Χώροι που χρησιμοποιούνται για τη διαμονή ατόμων, προσωρινοί ή μη, πρέπει να διαθέτουν υγιεινή ύδρευση και αποχέτευση, επαρκή φωτισμό (φυσικό και τεχνητό) και αερισμό, αποχωρητήριο με λεκάνη από υλικό ανθεκτικό, λείο και αδιαπότιστο, η οποία θα συνδέεται με υδραυλικό σύστημα καθαρισμού (καζανάκι) και λουτήρα – ντουζιέρα για την ατομική καθαριότητα.

Επιπλέον, θα διαθέτει νιπτήρα με υγιεινή ύδρευση και αποχέτευση.

Σε κάθε άτομο θα αντιστοιχεί κρεβάτι με καθαρά στρώματα και κλινοσκεπάσματα. Σε κάθε άτομο πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον 4 τ.μ. επιφάνειας χωρίς να υπολογίζονται οι χώροι κοινής χρήσης (μπάνιο, κουζίνα).

Εάν ο χώρος διαθέτει κουζίνα, πρέπει να υπάρχει επαρκής ύδρευση και αποχέτευση, καθώς επίσης και να πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις για τον ασφαλή χειρισμό, αποθήκευση και το μαγείρεμα των τροφίμων.

Η μέριμνα για την καταλληλότητα και τη συντήρηση όλων των ανωτέρω αναφορικά με το οίκημα, καθώς επίσης και η καθαριότητα των χώρων και η αποκομιδή και εναπόθεση των απορριμμάτων στους κάδους των Δήμων, βαρύνει τον ιδιοκτήτη ή τον νομέα.

Απαγορεύεται η διαμονή ατόμων σε κτίσματα τα οποία προορίζονται κι έχουν αδειοδοτηθεί αρμοδίως για άλλες χρήσεις, όπως υπόγειες αποθήκες, γκαράζ, εκτός κι εάν οι χώροι αυτοί πληρούν τις προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό τους ως οίκημα προς διαμονή ατόμων, εφόσον αυτό πιστοποιηθεί από την αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα