Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας (ΣΦΕΕ) εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό του κ. Κωνσταντίνο Φρουζή στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη επιχειρηματίες με την Γερμανίδα καγκελάριο κ. Άγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό κ.

Αντώνη Σαμαρά.

Θέμα της ήταν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και οι δυνατότητές ανάπτυξής της.

Ο κ. Φρουζής είχε στη διάθεσή του δέκα λεπτά και έθεσε στην καγκελάριο τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, καθώς και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ανέδειξε την ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την παροχή υπηρεσιών στους Έλληνες ασθενείς.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ έδειξε ενδιαφέρον, κράτησε σημειώσεις και σχολίασε ότι πρέπει να δούμε τι θα πει και η τρόικα.

Θετική

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ ανακοίνωσε τα εξής:

'Η συνάντηση με την κ. Μέρκελ, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά έγινε σε πολύ θετικό κλίμα.

Η φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων μας, προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την κρίση και να εισέλθει σε μια αναπτυξιακή τροχιά.

Ο ΣΦΕΕ στηρίζει τις πρωτοβουλίες της ανάπτυξης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της πολιτείας.

Μετά την καταβολή της δόσης που αναμένει η χώρα μας θέλουμε και πρόθεσή μας είναι, να στηρίξουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της ανάπτυξης μέσα από δομικούς πυλώνες της φαρμακοβιομηχανίας όπως είναι η επένδυση στην έρευνα και η προσφορά και η απασχόληση.

Προϋπόθεση είναι να βρεθεί λύση στα ανοιχτά ζητήματα της φαρμακοβιομηχανίας τα οποία είναι:

  • Η ρευστότητα στην αγορά.
  • Η αποπληρωμή των σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η ελληνική πολιτεία σήμερα στη φαρμακοβιομηχανία και επιπλέον.
  • Η επανεξέταση του ανοιχτού θέματος της ζημίας που υπέστησαν οι επιχειρήσεις από το “κούρεμα” των ομολόγων για χρέη παρελθόντων ετών. Το ποσό που χάθηκε λόγω 'κουρέματος' αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Στο επόμενο διάστημα, θα πρέπει να υπάρξει ένα Σύμφωνο Σταθερότητας μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να μπορέσουμε να δούμε συνολικά τα ζητήματα της Υγείας και τις δυνατότητες χρηματοδότησής της.

Στόχος είναι να στηρίξουμε κι εμείς την κυβέρνηση στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας και να τη βάλουμε σε τροχιά ανάπτυξης.

Η προσπάθεια αξίζει, καθώς διασφαλίζει την περίθαλψη του ελληνικού λαού, την πρόσβασή του στις καινοτόμες θεραπείες, ενώ προστατεύει και την κοινωνική συνοχή'.

Επιχειρηματίες

Στη συνάντηση συμμετείχαν συνολικά δώδεκα εκπρόσωποι από όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα:

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Μαϊλλης. Οι τραπεζίτες κ.κ. Γιώργος Ζανιάς (Εθνική) και Νίκος Νανόπουλος (Eurobank).

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός. Ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Κοπελούζος. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνος Φρουζής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Boss στην Ελλάδα κ. Bairon Herzberg. Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas κ. Πάνος Ξυνής. Ο διευθύνων σύμβουλος της Hochtief Hellas κ. Joahim Kochling και ο επικεφαλής του Zeus Capital κ. Στέλιος Ζαβός.

Συμμετείχαν, επίσης, οι εκπρόσωποι γερμανικών επιχειρήσεων που ταξίδευσαν στην Ελλάδα με την κ. Μέρκελ.

Δ.Κ