Με...πανηγυρικό τρόπο παραδέχτηκε τις ελλείψεις φαρμάκων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, ο κ. Μάριος Σαλμάς διέψευδε μετ΄ επιτάσεως τα περί ελλείψεων στην ελληνική αγορά.

Το απόγευμα της Τρίτης, ωστόσο, αναγκάστηκε να το παραδεχθεί και να πραγματοποιήσει και σύσκεψη με θέμα τις ελλείψεις!

Στη σύσκεψη μετείχε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), κ. Γιάννης Τούντας και υπηρεσιακοί υπάλληλοι του ΕΟΦ.

Ο κ. Τούντας ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό σε 30 φαρμακευτικά προϊόντα που στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν δημιουργούν θεραπευτικό κενό, αφού κυκλοφορούν άλλα διαθέσιμα φάρμακα στην ίδια θεραπευτική κατηγορία.

Ο ΕΟΦ θα εισηγηθεί ποινές για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, δεδομένης της υποχρέωσής τους να ενημερώνουν τρεις μήνες πριν για όποιες μεταβολές που οδηγούν σε περιορισμό της διαθεσιμότητας των φαρμάκων.

Για τα φάρμακα που έχουν κανονικές πωλήσεις, θα ελεγχθούν οι φαρμακαποθήκες που κάνουν “παράλληλες” εξαγωγές και όπου βρεθεί να εξάγονται φάρμακα που είναι σε έλλειψη, θα επιβάλλεται προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών.

Επιστολή

Ελλείψεις περισσότερων των 40 σκευασμάτων είχε καταγγείλει πριν από λίγες μέρες στον ΕΟΦ το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Στην επιστολή του, ο ΦΣΑ έκανε λόγο για ελλείψεις, οι οποίες 'έχουν πλέον φτάσει σε σημείο μη ελεγχόμενο...'. Μεταξύ των σκευασμάτων που φέρονται να λείπουν είναι τα:

ABILIFY, ACLASTA, AGGRENOX, ALIMITA, ARANESP, AVONEX, BARACLUDE, CAELYX, CELEBREX, CELLCEPT, CIALIS, CIMZIA, CLEXANE, COPAXONE, COPEGUS, ENBREL, FLIXOTIDE, FORAIR, HERCEPTIN, HUMIRA, INSPRA, LYRICA, MABTHERA, MICARDIS, MIRCERA, MYFORTIC, NUVARING, OXEZTURBUHALER, PANZYTRAT, PULMICORT, RASILEZ, REBIF, RISPERDALCONSTA, SANDIMUNNEORAL, SERETIDE, SEROQUELXR, SPIRIVA, SYMBICORT, TEGRETOL, VIAGRA, VIREAD, ZONEGRAN, ZYVOXID καιYENTREVE.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΑ κ. Κωνσταντίνο Λουράντο, τα φάρμακα αυτά είναι εξαγώγιμα και αυτός είναι ο λόγος έλλειψής τους.

Δ.Κ.

Προσθέστε το iatronet.gr στο Discover

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκαίνια των νέων ΤΕΠ στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας από τον υπουργό Υγείας
Να πίνω παγωμένο ή ζεστό νερό;
Ζάκυνθος: Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ύποπτο κρούσμα λεπτοσπείρωσης