Σε αυξημένη ετοιμότητα για τα αυξανόμενα κρούσματα λύσσας, βάζει τις υπηρεσίες το υπουργείο Υγείας.

Με επείγουσα εγκύκλιο που έστειλε την Παρασκευή, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου επισημαίνει ότι από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά λύσσα συνολικά σε τρεις αλεπούδες και δύο σκύλους (ένας κτηνοτροφικός και ένας κυνηγετικός).

Η λύσσα πλέον αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση τόσο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ, όσο και των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, ώστε να υπάρχει επαγρύπνηση και ετοιμότητα για αντιμετώπιση ενδεχόμενων περιστατικών λύσσας μετά από έκθεση σε ζώο που φέρει τον ιό.

Νοσοκομεία

Η κ. Παπανικολάου καλεί τους διοικητές των Υγειονομικών Υπηρεσιών (ΥΠΕ) να ζητήσουν από τους διοικητές όλων των νοσοκομείων, τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και των Αγροτικών Ιατρείων ευθύνης τους την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των φορέων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας για τη διάγνωση και αντιμετώπιση περιστατικών λύσσας (αναγνώριση συμπτωματολογίας, λήψη ιστορικού έκθεσης σε άρρωστο ζώο):

'Επίσης, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μπορεί να ενημερώνεται με τη συμμετοχή σε τοπικές ημερίδες ενημέρωσης επαγγελματιών υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Παράλληλα, οι διοικητές νοσοκομείων πρέπει να μεριμνήσουν για επαρκές απόθεμα αντιλυσσικών ορών για την κάλυψη των περιοχών που εξυπηρετούν τα νοσοκομεία, αφού εκτιμήσουν τις ανάγκες που ενδεχομένως προκύψουν.

Οι οροί διατίθενται στα φαρμακεία των νοσοκομείων από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας Και Τεχνολογίας.

Οι διευθύνσεις Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένουν σε ετοιμότητα επί 24ώρου βάσης όλες τις μέρες του χρόνου για άμεση αντιμετώπιση τυχόν περιστατικού λύσσας και τη διάθεση αντιλυσσικών εμβολίων'.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταγγελία Καλλιάνου για το σύστημα Υγείας - Η απάντηση Γεωργιάδη στον βουλευτή της ΝΔ
C. Rodseth: ‘’Κλειδί η συμμετοχή της βιομηχανίας στη διαδικασία της Κοινής Κλινικής αξιολόγησης για την επιτυχή εφαρμογή του νέου πλαισίου HTA’’
Σωματικά προβλήματα εμφανίζουν συχνά άνθρωποι με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή