Σύμμαχο στην προσπάθεια η χώρα να ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης αποτελεί η φαρμακευτική βιομηχανία, και για το λόγο αυτό, προωθείται νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις κλινικές μελέτες και άμεση θεσμική αναμόρφωση του ΕΟΦ, στον οποίο θα συγκεντρωθούν όλες οι αρμοδιότητες για το φάρμακο.

Τα παραπάνω τόνισαν ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σπύρος Ευσταθόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας, χαιρετίζοντας την εκδήλωση απονομής των βραβείων Prix Galien, του παγκοσμίου θεσμού βράβευσης της φαρμακευτικής καινοτομίας.

Η πρόεδρος της διοργάνωσης Prix Galien Greece, Τζένη Περγιαλιώτου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που φέτος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, επισήμανε ότι τα βραβεία θα προωθήσουν στην ελληνική κοινωνία την πληροφόρηση σχετικά με την καινοτομία.

Η τελετή απονομής των φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien – εφάμιλλα των βραβείων Νόμπελ - τελέσθηκε το περασμένο Σάββατο υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια και τη στήριξη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής, χαιρετίζοντας, εξέφρασε την ελπίδα να εισαχθούν σύντομα στο σύστημα Υγείας τα καινοτόμα φάρμακα, καθώς η ένταξή τους καθυστερεί εδώ και δύο χρόνια, και επεσήμανε ότι ‘δεν υπάρχουν φάρμακα υψηλού κόστους, υπάρχουν φάρμακα υψηλής αξίας για το σύστημα Υγείας, τους ιδίους τους ασθενείς και την οικονομία της χώρας’.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας MSD Hellas Mikhail Karim , σημείωσε ότι ‘κάθε ένα έτος το οποίοπροστίθεται στο προσδόκιμο ζωής, αυξάνει κατά 3% το ΑΕΠ μιας χώρας.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, καθηγητής Παθολογίας Αθανάσιος Σκουτέλης, εξήρε την συμβολή της φαρμακευτικής καινοτομίας στην καθημερινή κλινική πράξη, ενώ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, τόνισε ότι οι Έλληνες επαγγελματίες Υγείας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η χώρα μας διαθέτει άριστο επιστημονικό προσωπικό το οποίο προωθεί την καινοτομία στο χώρο του φαρμάκου.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γεώργιος Πατούλης έκανε λόγο για ‘βαθιά ανθρωπιστική κρίση, η οποία, εάν συνεχισθεί, θα έχει θύματα’.

Στο χαιρετισμό του, ο πρέσβυς των ΗΠΑ στην Αθήνα Daniel Bennet Smith, εξήρε τον θεσμό των Prix Galien Greece, και ιδιαίτερα την διοργάνωσή τους στην Αθήνα για φέτος, και σημείωσε μεταξύ άλλων ‘ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαμορφώσει κατάλληλα το οικονομικό περιβάλλον προκειμένου η φαρμακευτική βιομηχανία να μπορεί να αναπτύξει καινοτόμες και αναπτυξιακές για τη χώρα δράσεις’.

Η ‘αυλαία’ της τελετής απονομής των βραβείων ‘άνοιξε’ με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής των Prix Galien Greece, καθηγητή Αριστείδη Πατρινό, με χαιρετιστήριο βίντεο από την Νέα Υόρκη. Ο κ. Αριστείδης Πατρινός υπογράμμισε την αξία καθιέρωσης του θεσμού στην Ελλάδα.

Οι υποψηφιότητες οι οποίες βραβεύθηκαν ανά κατηγορία είναι οι εξής:

Καλύτερο φαρμακευτικό προϊόν

- Gilenya, της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis Hellas

Καλύτερο βιοτεχνολογικό προϊόν

- RoActemra, της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas

Καλύτερο "ορφανό" φάρμακο (για σπάνια πάθηση)

- Nplate, της φαρμακευτικής εταιρείας Amgen Hellas

-Mozobil, της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi

Καλύτερο διαγνωστικό εργαλείο ή μηχάνημα

- Cobas HPV Test, της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Diagnostics (Hellas)

Εκτός από τα φαρμακευτικά βραβεία, ένα ανθρωπιστικό βραβείο, το Pro Bono Humanum, δόθηκε στην κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για την σπουδαία συνεισφορά της στο χώρο της Υγείας. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η κ. Βαρδινογιάννη τόνισε ότι ‘ο καρκίνος νικιέται’, καθώςκαι ότι ‘χρέος μου ήταν πάντα η προσφορά στον συνάνθρωπο’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα