Έντονο προβληματισμό προκαλεί στο υπουργείο Υγείας η μη ακύρωση των κουπονιών των φαρμάκων τα οποία επανεξάγονται από την Ελλάδα.

Μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έκανε λόγο για κακουργηματική πράξη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε κυρώσεις όπου διαπιστωθούν παραβάσεις.

Το φαινόμενο των επανεξαγωγών ή 'παράλληλων εξαγωγών', έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των συνεχών μειώσεων που γίνεται στις ελληνικές τιμές.

Συνδέεται και με τις ελλείψεις πολλών φαρμάκων, οι οποίες καταγράφονται από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δε, τα κουπόνια των φαρμάκων αυτών (ταινίες γνησιότητας) ενδέχεται να κρατιούνται στη χώρα μας και χρεώνονται πλασματικά τα Ταμεία με φάρμακα που δεν έχουν χορηγηθεί ποτέ σε ασφαλισμένους.

ΕΟΦ

Με επείγουσα εγκύκλιό του, ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τούντας ζήτησε τον περασμένο μήνα απ΄ όσους επανεξάγουν σκευάσματα να επιστρέφουν στον Οργανισμό τα κουπόνια τους:

'Στα φάρμακα που έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα και γίνονται αντικείμενο διάθεσης εκτός Ελλάδας από τους κατόχους άδειας χονδρικής πώλησης, η ταινία γνησιότητας ακυρώνεται υποχρεωτικά με αποκόλλησή της και άμεση επικόλλησή της, σε ειδικό έντυπο ΕΟΦ, με αποκλειστική ευθύνη του κατόχου άδειας χονδρικής πώλησης που πραγματοποιεί την εξαγωγή ή την ενδοκοινοτική διακίνηση'.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;