Πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία Πανελλαδική σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με την παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζου, των Γενικών Γραμματέων Δημόσιας Υγείας, Εσωτερικών και εκπροσώπων του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης για την έγκαιρη αντιμετώπιση και πρόληψη των νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών, όπως η ελονοσία (επανεμφανίστηκε το 2009 μετά από το 1974) και ο Ιός του Δυτικού Νείλου.

Τη σύσκεψη ενημέρωσαν διεξοδικά για τα επιδημιολογικά, εντομολογικά και χωροταξικά δεδομένα της χώρας μας, εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως και ανώτερα Διοικητικά στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με την πρόσφατη ολοκλήρωση του ‘Εθνικού Σχεδίου Δράσης’ για την καταπολέμηση της ελονοσίας.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των Περιφερειαρχών, Δήμαρχοι και Γενικοί Διευθυντές Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων.

Συζητήθηκε και αξιολογήθηκε αναλυτικά και κατά Περιφέρεια η πορεία εφαρμογής των προγραμμάτων κουνουποκτονίας για το 2013, όπως και των άλλων μέτρων πρόληψης, ιδιαίτερα στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπως και σε περιοχές δυνητικά επιβαρυμένες, λόγω ιδιαίτερων χωροταξικών χαρακτηριστικών (εκτεταμένες καλλιέργειες ρυζιού, εκβολές ποταμών, λίμνες, έλη, στάσιμα ύδατα, κ.λ.π) ή λόγω συρροής μεταναστευτικού πληθυσμού από ενδημικές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Περιφερειών και ειδικότερα των περισσότερο προβληματικών περιοχών λόγω εμφάνισης κρουσμάτων ελονοσίας ή Ιού του Δυτικού Νείλου, (π.χ Ευρώτας, Ανατολική Μακεδονία, Ανατολική Αττική, κ.λ.π) έχουν ήδη προχωρήσει σε προκηρύξεις διαγωνισμών για την προμήθεια των κατάλληλων μέσων (βιοκτόνα και υπηρεσίες ψεκασμού), ώστε να γίνει δυνατή η έγκαιρη έναρξη των ψεκασμών (Μάρτιο – Απρίλιο) για την αποτελεσματική καταπολέμηση των κουνουπιών σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης (προνύμφες).

Επισημάνθηκαν επίσης, ορισμένα προβλήματα καθυστερήσεων στην εφαρμογή των προγραμμάτων, λόγω διοικητικών και γραφειοκρατικών εμποδίων, περιορισμένων πιστώσεων και καθυστερήσεων στις εγκρίσεις των προϋπολογισμών των Δήμων.

Τονίστηκε, εντούτοις, η αναγκαιότητα συστηματικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειρίας μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης και των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και την εκπλήρωση και του στόχου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για πλήρη εξάλειψη της ελονοσίας έως το 2015.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει αναλάβει την ευθύνη του γενικού συντονισμού και της εποπτείας εφαρμογής των προγραμμάτων, όπως και την υποχρέωση παροχής της οποιαδήποτε τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης στις συναρμόδιες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε να εκδώσει άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιο προς τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με την επιστημονική τεκμηρίωση της απουσίας σοβαρών επιπτώσεων από τους ψεκασμούς στη μελισσοτροφία.

Όπως είναι γνωστό, η έγκαιρη αντιμετώπιση και η πρόληψη των νοσημάτων, που μεταδίδονται από διαβιβαστές, τα οποία εμφανίστηκαν την τελευταία τριετία και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου (Μάλτα, Πορτογαλία, Κροατία), αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και για την αποφυγή δυσάρεστων επιπτώσεων στον τουρισμό και την οικονομία της χώρας από ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων.

Τέλος, η συνδυασμένη διενέργεια προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου και η έγκαιρη έναρξη ανθελονοσιακής θεραπείας σε ασυμπτωματικούς φορείς μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της νόσου και να θέσουν φραγμό στην εξάπλωσή της.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα