Στην αντεπίθεση πέρασε την Παρασκευή η κ. Φωτεινή Σκοπούλη, την οποία εγκάλεσε ο κ. Λοβέρδος για την κατάργηση της Υγειονομικής Διάταξης 39Α σχετικά με τους ελέγχους στις 'πιάτσες'.

Ο κ. Λοβέρδος είχε καταγγείλει την Πέμπτη την ενέργεια, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί η υφυπουργός Υγείας να καταργήσει Διάταξη, την οποία είχε εκδώσει ο ίδιος, ως υπουργός Υγείας.

Με ανακοίνωσή της, η κ. Σκοπούλη απαντά ότι η υφυπουργός είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων, για τη Δημόσια Υγεία:

'Στα  πλαίσια της άσκησης της ως άνω εκχωρηθείσας από τον υπουργό Υγείας αρμοδιότητας, μπορεί να εκδίδει πράξεις κανονιστικού χαρακτήρα (Υ.Α) και από κοινού με άλλους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς (Κ.Υ.Α). (άρθρο 2). 

Η εν λόγω υγειονομική διάταξη είναι πράξη κανονιστικού χαρακτήρα ήτοι Υπουργική Απόφαση με υγειονομικό ενδιαφέρον, αποβλέπουσα δηλαδή στην προστασία της Δημόσιας Υγείας που εκδίδεται κατόπιν νομοθετικής εξουσιοδότησης.

Μπορεί, επομένως, να καταργηθεί με αντίστοιχη κανονιστικού χαρακτήρα διάταξη, όπως έγινε εν προκειμένω ή με νόμο.

Επομένως, η υφυπουργός έχει σαφώς την αρμοδιότητα να καταργήσει την εν λόγω διάταξη'.

Αντεπίθεση

Η κ. Σκοπούλη δεν αρκείται στο να δικαιολογήσει την πράξη της, αλλά στρέφεται κατά του πρώην υπουργού, ο οποίος είχε εκδώσει την επίμαχη Διάταξη:

'Αντιθέτως, από πλήρη έλλειψη νομιμότητας έπασχε η έκδοση της καταργηθείσας υγειονομικής διάταξης εκ μέρους του κ. Λοβέρδου με την ιδιότητά του ως υπουργού Υγείας, λόγω έλλειψης ρητής νομοθετικής εξουσιοδότησης.

Ειδικότερα, η καταργηθείσα υπουργική απόφαση (υγειονομική διάταξη 39Α) στερείτο νομίμου ερείσματος, καθώς τόσο η νομοθετική εξουσιοδότηση του άρθρου 43 του ν. 4025/2011 (ΦΕΚ 228 Α’) όσο και του άρθρου 2 του ν. 2520/1940 (ΦΕΚ 273 Α’) αφορούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια και ταβέρνες), νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές κ.λπ. και οπωσδήποτε όχι σε προϋποθέσεις καραντίνας, σε ανθρώπους και στον περιορισμό της ελευθερίας κινήσεως και αυτοδιαθέσεώς τους.

Η εν λόγω υγειονομική διάταξη όφειλε, συνεπώς, να καταργηθεί ως αντισυνταγματική, αφ’ ενός λόγω υπερβάσης της νομοθετικής εξουσιοδότησής της, αφ’ ετέρου διότι στην πράξη λειτούργησε ως εργαλείο για την καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατοχυρωμένων συνταγματικά'.

Απάντηση

Ο κ. Λοβέρδος ανταπάντησε την Παρασκευή ότι αν η κυβέρνηση αποφάσισε να εκχωρήσει την αρμοδιότητα έκδοσης ή κατάργησης υγειονομικών διατάξεων σε υφυπουργό, είναι ένα θέμα:

'Αποτελεί μία απολύτως λανθασμένη επιλογή, ειδικά όταν η κυβέρνηση λειτουργεί όπως τα ίδια τα μέλη της υποστηρίζουν δημοσίως, η οποία όμως ανά πάσα στιγμή μπορεί να διορθωθεί'.

Δικαιολογώντας την έκδοση της Διάταξης, αναφέρει ότι υπηρέτησε τις ανάγκες της χώρας:

'Κι αυτό γιατί, ανεξαρτήτως αν κατά το περιεχόμενο της αναβιώσει η καταργηθείσα υγειονομική διάταξη με νέα, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας ή με νομοθετική ρύθμιση, η έστω και για ένα λεπτό κατάργησή της, που δυστυχώς υπήρξε, εξαφανίζει τις ποινικές ευθύνες όσων εγκλημάτησαν ως μαστροποί, έμποροι ανθρώπινων ψυχών, εκμεταλλευτές αρρώστων ή πάμφτωχων ανθρώπων'.

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, επ’ αυτού του θέματος οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες και θα αναδειχθούν. 

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδική παχυσαρκία: Πιο σημαντική η πηγή της ζάχαρης από την ποσότητα [μελέτη]
Ιλαρά: Γιατί παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή χρειάζονται δυο δόσεις εμβολίου [μελέτη]
Σε νέα διεύθυνση το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Νέα Ιωνία