Εκτός ελέγχου βρίσκεται η μετάδοση του ιού του AIDS στον πληθυσμό των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Παρά την άμεση απειλή για την υγεία τους, η κρίση τούς στερεί το κίνητρο να απεξαρτηθούν και επιδεικνύουν μία έντονα αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δείχνουν ότι από το 2010 έως και το 2011 τα κρούσματα μεταξύ των χρηστών αυξήθηκαν κατά 1.500%.

Ο τρόπος μετάδοσης του ιού είναι μέσω της κοινής χρήσης σύριγγας και των νέων, φθηνών και εξαιρετικά επικίνδυνων ουσιών, οι οποίες κυκλοφορούν κυρίως στους δρόμους της Αθήνας.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε απάντηση που έδωσε η υφυπουργός Υγείας κ. Ζέττα Μακρή στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ κ. Φεβρωνίας Πατριανάκου.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, ο επιπολασμός του ιού στους χρήστες ουσιών το 2011 αυξήθηκε ραγδαία από 0,8% σε 4,4%.

Στην περιοχή της Αθήνας άγγιξε το 8,1%. Την ίδια ώρα ραγδαία αύξηση σημειώνεται και στην εξάπλωση της ηπατίτιδας C μεταξύ των εξαρτημένων.

Κίνητρα

Η κ. Μακρή τονίζει ότι 'σε ένα περιβάλλον οικονομικής και κοινωνικής κρίσης με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι χρήστες ουσιών, ήδη άνεργοι στην πλειονότητά τους, χάνουν το κίνητρό τους για θεραπεία'.

Η ελπίδα - σημειώνει - για μια καλύτερη ζωή και το κίνητρο για θεραπεία μειώνονται, ενισχύεται η τάση των εξαρτημένων να μη λαμβάνουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας τους. 

Ιδίως στην περιοχή της Αθήνας, οι αυτοκαταστροφικές μορφές συμπεριφοράς ενισχύονται, αυξάνεται η ενέσιμη χρήση ουσιών, η κοινή χρήση σύριγγας, η παράλληλη χρήση διαφορετικών ουσιών, η καταφυγή σε νέες, φθηνές, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες, οι ερωτικές επαφές χωρίς προφυλάξεις».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα κανναβινοειδή εντοπίζονται κυρίως στη Θεσσαλονίκη και το 'σίσα' (sisha), μια μορφή κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, απαντάται κυρίως στους δρόμους της Αθήνας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας στο παιδί [μελέτη]
Παιδική παχυσαρκία: Πιο σημαντική η πηγή της ζάχαρης από την ποσότητα [μελέτη]
Ιλαρά: Γιατί παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή χρειάζονται δυο δόσεις εμβολίου [μελέτη]